OVA ŽENA JE JEDINA TITU REKLA NE: Ko je bila lepa crnka koja se posvađala sa njegovom izabranicom? (FOTO)
Josip Broz Tito i Herta Has, Foto: Facebook/Priče iz naftalina

ljubavni jadi najvećeg sina jugoslavije

OVA ŽENA JE JEDINA TITU REKLA NE: Ko je bila lepa crnka koja se posvađala sa njegovom izabranicom? (FOTO)

Ćerka Saše Broz preuzela je prabakino prezime, a reč je o neverovatnoj i hrabroj ženi, Titovoj nekadašnjoj partnerki

Objavljeno:

U medijima je prošle godine preneta informacija da je Sara, ćerke rediteljke Saše Broz, ujedno i unuke Josipa Broza Tita, promenila prezime. Sara nije želela da nastavi da nosi prezime svog oca, glumca Ranka Zidarića, pa je preuzela prezime svoje prabake Herte Has.

Podržali smo je jer smo osetili da joj je došlo prirodno i da to ima smisla — ispričala je Saša Broz, čija ćerka Sara je htela da je promeni prezime "zato što joj stvara teret".

Sara je ljubav prema pozorištu i umetnosti nasledila od oca i majke, ali njena prabaka Herta Has, jedna od žena Josipa Broza Tita, bila je neverovatna ličnost, koju generacije i pokolenja s razlogom pamte.

Saša Broz
foto: Facebook/Saša Broz

Ko je bila Herta Has?

Herta je bila učesnik Narodnooslobodilačkog rata, a rođena je u Mariboru 1914. godine. Tita je upoznala 1937. u Parizu, gde je kao kurir donosila falsifikovane pasoše za španske borce. Ipak, zavoleli su se tek dve godine kasnije, u Istanbulu, kada je donosila falsifikovani pasoš lično Titu.

Kada su se vratili u Zagreb, živeli su zajedno, i to pod tajnim imenima Marija Šarić i Slavko Babić. Međutim, njihova ljubav nije potrajala, a Tito je po zadatku otputovao u Beograd i upoznao novu ljubav – Davorjanku Paunović Zdenku.

Herta Has ostala je u Zagrebu u poodmakloj trudnoći, a nekoliko dana posle Titovog odlaska rodila je sina Mišu Broza.

Kako piše Istorijski zabavnik, Tito i Herta sreli su se ponovno 1943. godine u Jajcu, gde je ona došla sa Ivom Lolom Ribarom na drugo zasedanje Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije.

"Nema mesta za dve žene"

U Titovom okruženju svi su znali da on ima novu ljubav – Davorjanku Paunović – koja se takođe nalazila u Jajcu. Herta i Davorjanka srele su se u kući određenoj za stanovanje druga Tita.

– Draga moja, u ovoj kući nema mesta za dve žene – dobacila je mlađa partizanka.

Po svedočenju partijskih drugova prisutnih na zasedanju Hertu je ovo toliko razbesnelo da je pronašla Tita u štabu i pred svima ga pitala: “Ko je ta žena? Zar ti nisam ja žena?” Titu je bilo vidno neprijatno, uspeo je da jedva prozbori: “Pa, probajte da se dogovorite”.

Herta nije želela tako da živi, pa je ostavila sve i vratila se u Sloveniju. Nikada više nije imala nameru da se pomiri sa Titom.

Odbijanje Tita

Po Jugoslaviji je dugo kolao trač da je posle smrti Davorjanke 1946. maršal pisao Herti i molio je da se vrati u pismu dugačkom 16 strana. Herta mu je odgovorila dvema rečenicama, navodno:

– Dragi moj, Herta Has trpi poniženje od muškarca samo jednom. Ne padam dva puta na kolena pred istim čovekom – napisala je.

Njen odnos sa Titom, kao i definitivan razlaz opisao je istoričar Jože Pirjevec u svojoj knjizi “Tito i drugovi”.

Kasnije se Herta preudala i rodila dve ćerke. Navodno je Tita srela samo još jedanput, 1946. godine.

Bila je veoma obrazovana, govorila je više stranih jezika, pisala članke i o Titu nije govorila.

Umrla je 2010. godine, u 95. godini, a sahranjena je u Mariboru.

Bonus video:

05:14

TITO SE POTRUDIO DA SE NJEGOVA SRBOUBILAČKA BIOGRAFIJA NE ZNA! Istoričar Cvetković: Ovaj momenat je po Brozovoj želji IZBRISAN

(Espreso/Glossy Espreso/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.