ČUVENI DEDA ĐORĐE SA "ZEJTINLIKA" DOBIJA BISTU: Slobodan i njegov deda prave je u Solunu
Đorđe Mihailović, Foto: Privatna arhiva

HEROJ

ČUVENI DEDA ĐORĐE SA "ZEJTINLIKA" DOBIJA BISTU: Slobodan i njegov deda prave je u Solunu

Osnovana sada već daleke 1927. u Beogradu, Livnica "Jeremić" je postala epicentar stvaranja umetničkih dela

Objavljeno:

U Vrčinu, u Livnici "Jeremić", najstarijoj na Balkanu, božićni praznici protiču u kreativnoj atmosferi. Pripremaju se da u maju, manastiru Tumane poklone spomenik Miloša Obilića, jer je, po legendi, on počeo da gradi ovu svetinju, a u julu na godišnjicu smrti čuvenog deda Đorđa Mihailovića, čuvara "Zejtinlika" pokloniće njegovu bistu koja će stajati ispred Srpskog vojničkog grolja u Solunu.

Polako se spremaju i za svoj predstojeći jubilej - vek postojanja, koji će se navršiti 2027. Zato uveliko odabiraju 25 najvažnijih spomenika koje su uradili proteklih decenija, a koje će pretočiti u makete.

Osnovana sada već daleke 1927. u Beogradu, Livnica "Jeremić" je postala epicentar stvaranja umetničkih dela koja su mnoge vojskovođe, državnike i velikane sačuvala od zaborava i upisali ih u večnost. Tajna uspešnog zanata prenosila se u okviru porodice već četvrtu generaciju, a mladi Slobodan Jeremić nastavio je stopama svog oca, dede i pradede.

"Otkako pamtim provodio sam mnogo vremena u radionicama, sa majstorima i znao sam da će to biti moj put" kaže Slobodan Jeremić.

Đorđe Mihailović
foto: Espreso.co.rs

"Tada nisam bio svestan koliko je ovaj posao važan. Sada je drugačije, jer u koji god deo grada da krenem ima makar jedan spomenik koji smo napravili. Ponosan sam kad vidim Matiju Bana na Čukarici, Petra Nikolajeviča Molera na Vračaru, Borislava Pekića na Cvetnom trgu ili fontane na Kalemegdanu. Najdraže mi je kad izlivamo spomenike u Beogradu, zato što ih najčešće srećem. Neopisiv je osećaj kad znate da čuvate našu tradiciju, ostavljate spomenike koji će trajati vekovima i preko kojih će naša deca učiti o srpskoj istoriji. Teško je izbrojati sva dela koja su izašla iz ove livnice: oko 150 monumentalnih spomenika, 10.000 bista i polufigura, 30.000 bareljefa i oko milion plaketa i odlikovanja. Rosandićevi "Igrali se konji vrani" ispred Doma Narodne skupštine, spomenik Nikoli Pašiću na istoimenom trgu, pa Nikoli Tesli u Beogradu i Njujorku, skulptura Majke Tereze u Vatikanu samo su neka od dela izlivena u bronzi u Livnici "Jeremić". Ideja je da napravimo 25 maketa, visokih po metar, najvažnijih spomenika koje je livnica napravila za sto godina".

Kako kaže, planiraju da izložba putuje po Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

"Selekcija najboljih je zahtevan posao a kamoli njegova realizacija - ističe mladi Jeremić. - Sigurno ćemo uraditi makete "Konja vranih", spomenika Pašiću i Pekiću, kao i despota Stefana Lazarevića i kralja Petra koji su u Novom Sadu. Napravićemo makete spomenika Serdar Janko Vukotić, koji se nalazi u Mojkovcu i najveća je stajaća skulptura u Crnoj Gori, čuvene balerine iz Budve, kralja Nikole Petrovića u Nikšiću. Nekoliko spomenika koje smo radili više ne postoje. Među njima oni kralju Aleksandru u Ljubljani, koji je pretopljen, i caru Dušanu u Prizrenu. Planiramo da uradimo i maketu spomenika Milošu Obiliću, koji je nekada bio u Obiliću, a sada je u Gračanici. Nadam se da ćemo uz pomoć novih tehnologija uspeti da izračunamo idealne proporcije za sve spomenike. Na vreme smo počeli da se pripremamo", kaže Jeremić.

Đorđe Mihailović
foto: Espreso.co.rs

Umetničku livnicu "Jeremić" osnovao je ugledni preduzetnik i livac Miodrag Mića Jeremić, koji je drugovao sa poznatim umetnicima Antunom Augustinčićem, Ivanom Meštrovićem, Franom Kršinićem i Lojzeom Dolinarom. Nekada je bila smeštena na Voždovcu. Na uskom i dugom placu, nešto većem od pola hektara, nižu se radionice, livnica, sušara i atelje za vajare.

"Posao vodimo deda Slobodan i ja. Deda majstorima prenosi najvažnije tajne zanata, a mene uči menadžerskim poslovima. Dedi je livnica "glavna stanica" već 65 godina. Dolazi svaki dan sa istim žarom da radi i uživa u stvaranju istorije. Ovo je specifičan zanat, koji da bi se radio mora da se voli", kaže mlađi Jeremić.

Stariji Slobodan priča kako su on i njegov brat Pavle radili spomenike u Engleskoj, Italiji, Africi, Americi, da mu je najdraži spomenik srpskim ratnicima na Novom groblju, sa aždajom. Kaže kako su na vrata livnice tokom prethodnih decenija zakucali neki od najeminentnijih vajara.

"Voleo bih da dođu mlađi, da ih učim, da im pokazujem osnovne stvari i da livarstvo opet živne. U proteklih 65 godina zanatski se nije promenilo skoro ništa. Radili smo i u ona vremena kada nije moglo da se radi. Srećan sam što je moj unuk nastavio tradiciju i uplovio u vode ovog umetničkog stvaralaštva", kaže deda Slobodan.

U livnici postoji i spomenik Branku Pešiću, omiljenom gradonačelniku Beograda.

"Još čeka svoje stalno mesto u Zemunu. Bude dana kada je atelje krcatiji. U livnici se uvek radi punom parom. Smatramo da ne postoji zahtev klijenta koji ne možemo da ispunimo, a svaka porudžbina je za nas veliki izazov", zaključuje Slobodan, a prenose Novosti.

Bonus video:

01:00

Spomenik Pećancima

(Espreso/Telegraf.rs/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.