NE ZABORAVITE DA OČISTITE OVAJ DEO AUTOMOBILA: Kazne su ASTRONOMSKE, obavezno proverite 4 KLJUČNE STVARI pre VOŽNJE
Muškarac čisti sneg sa automobila, Foto: Wolfgang Maria Weber / imago stock&people / Profimedia

ČIŠĆENJE AUTA OD SNEGA

NE ZABORAVITE DA OČISTITE OVAJ DEO AUTOMOBILA: Kazne su ASTRONOMSKE, obavezno proverite 4 KLJUČNE STVARI pre VOŽNJE

Vožnja sa nedovoljno čistim prozorima je rizična, a propisane su i kazne od pet do 18.000 dinara ako vozite neočišćen auto

Objavljeno:

Prve pahulje u 2024. godini možda se nisu zadržale na beogradskim ulicama, ali su zato napravile posao vozačima. Na automobilima se osim snega, pri niskim temperaturama zadržava i led, zbog čega je vozačima pri čišćenju vozila potreban dodatan oprez. Na vreme treba proveriti i akumulator, svećice, filtere i antifriz.

Zabeleo se Beograd prvi put ove zime. U podavalskim naseljima više je snega, a vozila na putevima gotovo da nema. Ona koja su parkirana od snega se jedva vide.

Kad su temperature ovako niske, na staklima pojavi led, koji je teško skinuti. Dešava se da se i brisači zalepe za staklo. Čišćenje može da potraje, pa je važna dobra organizacija.

RHMZ je jutros izdao upozorenje za ledene dane.

Krenite na posao ranije da ne biste čistili kola u žurbi

Na posao treba da krenete ranije kako ne biste čistili u žurbi, jer baš zato najčešće pucaju i brisači i brave, kažu automehaničari. Svake zime imaju makar jedan takav slučaj.

"Ja bih prvo očistio sneg oko vrata, otvorio vrata, ušao i upalio motor, uključio grejanje za prednju i zadnju šoferku, grejanje u vozilu i polako pristupio čišćenju vozila", rekao je Nenad Marković, automehaničar.

Najjednostavniji način je da na brisače navučete stare čarape, krpu, staru jastučnicu, da se metlice ne bi zaledile i zalepile za staklo. Za bravu neki preporučuju malo glicerina.

"Onog momenta kad vi uhvatite ako je zaledila, ako hoćete na silu da otvorite ona puca, a najbolje bi bilo ako bi kod sebe imali metlicu ili malo tople vode, jeste da će brže posle da zaledi, ali sad vam treba samo da otvorite kola i to bi najlakše bilo", dodao je Nenad Marković.

Lanci za sneg
Lanci za snegfoto: AP / Hussein Malla

Kazne za neočišćeno vozilo i do 18.000 dinara

Vožnja sa nedovoljno čistim prozorima je rizična, a propisane su i kazne od pet do 18.000 dinara ako vozite neočišćen auto. Važno je znati i da se zbog mnogo snega na vozilu povećava potrošnju goriva. Osim stakala, treba prebrisati i farove.

U vozilu je važno imati jednu krpu kako bi i farovi i štop svetla bili čisti, jer kada su loši vremenski uslovi bitno je da središnji deo farova bude prebrisan kako bi drugi vozači mogli da uoče i vas i vaše vozilo.

"Mi smo preventivno posipali so na kolovoz jer su najavljene jako niske temperature za jutro i da ne došlo do pojave poledice. Već sutra uveče očekujemo dosta niže temperature, u minusu konstantno, i u toku dana i danas uveče isto, pa očekujemo pojavu poledice, ali delovaćemo preventivno naravno", rekao je Pavle Pavlović iz "Beograd puta".

Meteorolozi predviđaju niske temperature i narednih dana

Narednih dana se očekuju niže temperature, pokazuju podaci Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Velike su šanse da se brave i brisači zalede i da na putevima bude poledice.

Vruću vodu nikako ne sipajte na stakla jer mogu da puknu. Na vreme proverite akumulator, svećice, filtere, antifriz.

Zakonom nisu obavezne, ali nema bezbedne vožnje bez sledećih stvari: metlice, sredstava za odleđivanje stakala, lopatice za struganje leda, sredstava protiv magljenja, krpe i lanaca.

Bonus video:

00:34

PRVI SNEG ZAVIO SRBIJU U CRNO! Za 24 sata desilo se 15 saobraćajnih nesreća: Troje ljudi izgubilo život, NIZALI SE LANČANI SUDARI

(Espreso/Telegraf.rs/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.