NIJE NOĆNA MORA: Kako izračunati stambeni kredit i šta vam treba od dokumentacije?
Kupovina stana, Foto: Profimedia

Kredit

NIJE NOĆNA MORA: Kako izračunati stambeni kredit i šta vam treba od dokumentacije?

Mnogi ljudi se upuštaju u kredite kako bi kupili nekretninu po njihovoj meri, a malo znaju o tome kako se računa i šta je potrebno za stambeni kredit

Objavljeno:

Što se tiče uslova za dizanje stambenog kredita, neophodno je da osoba koja diže kredit ima stalni radni odnos, ali i učešnje izmedju 10 i 30% od visine kredita (u zavisnosti od banke, rizičnosti klijenta), a ukoliko ne, neke banke odobravaju i hipoteku na neku od nekretnina koju osoba poseduje.

Šta ovo znači u praksi? Ukoliko dižete kredit od 20.000 evra, neophodno je da imate učešće od najmanje 2000 evra, ukoliko je ono 10%.

Što se tiče kalkulatora, mnoge banke imaju online kalkulator, gde na osnovu parametara možete izračunati koliko bi iznosila mesečna rata kredita. Jedan od njih možete pronaći OVDE.

Novac, 100 evra
foto: Profimedia

Kamatna stopa kod stambenih kredita se deli na efektivnu i nominalnu. Mnogim klijentima je to zbunjujuće, ali u najjednostavnije objašnjenje bi bilo da je nominalna čista kamatna stopa, a efektivna predstavlja nominalnu kamatu uvećanu za troškove(provizije i troškove) koji poskupljuju konačnu cenu kredita.

Najniža nominalna stopa ne znači da je i kredit najpovoljniji, pa je dobro odrediti šta spada u ukupnu kamatnu stopu i koliko je onda u odnosu na druge zaista i povoljnija.

Koja dokumentacija treba za podizanje stambenog kredita?

AZ obrazac - administrativna zabrana u dva primerka koja se izdaje u banci

Potvrda o zaposlenju koju izdaje poslodavac

Isplatne liste za prethodnih 6 meseci

Promet sa tekućeg računa iz banke, za proteklih 6 meseci

Lična karta ili pasoš

Ukoliko dižete hipoteku, neophodno je doneti i kupoporodajni ugovor nekretnine, procenu vrednosti nekretnine i osnov sticaja nepokretnosti.Što se tiče samog kredita, može se podići u dinarima i evrima, ali otplata rata se vrši u dinarskoj protivrednosti.

Bonus video:

01:41

STRUČNJAK IZNEO PODATKE O KOLIČINI NEKRETNINA KUPLJENIH NA KREDIT! Stamenković: Podizanje kamatnih stopa imalo je veliki uticaj

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.