DA LI MOŽEMO DA STIGNEMO DA PROGLASIMO 8. JANUAR ZA NERADNI DAN? Evo koliko je realno da NEĆEMO RADITI U PONEDELJAK
Kalendar, Foto: Profimedia

NERADNI DANI

DA LI MOŽEMO DA STIGNEMO DA PROGLASIMO 8. JANUAR ZA NERADNI DAN? Evo koliko je realno da NEĆEMO RADITI U PONEDELJAK

Vučić je najavio da je moguće da će biti doneta odluka da 8. januar bude neradni dan

Objavljeno:

Da li je realno da 8. januar bude neradni dan pitanje je koje se ovih dana postavlja gotovo u svakoj firmi kod nas. U Srbiji zvanično ima 12 neradnih dana, kada se praznuju određeni državni, odnosno verski praznici. Tokom zimskih praznika ne radi se 1, 2. i 7. januara, a kako s vremena na vreme ispliva potreba za još nekim "off" danom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u novogodišnjem obraćanju javnosti najavio mogućnost da i 8. januar od ove godine bude neradan.

Ranka Savić je rekla da će sindikat uvek da podrži uvođenje neradnog dana, pa i tog 8. januara ako se to bude realizovalo.

- Mislim da bi to i trebalo da se uradi, ali mnogo je veći problem od toga da li je nešto neradni ili radni dan zapravo nepoštovanje Zakona jermnogi poslodavci teraju radnike da na taj dan rade. Ono što je još gore, da im taj dan ne plate sa uvećanom dnevnicom. Tako da, prvo to bi trebalo regulisati - smatra sagovornica.

Prema aktuelnom Zakonu, ako radite na Božić ili neku drugi državni praznik, imate pravo na uvećanje zarade od najmanje 110 odsto od osnovice.

1 / 5 Foto: Stefan Stojanović

Šta je tehnički potrebno da se proglasi neradana dan?

S obzirom na datum, odnosno da je danas četvrtak, iako mnogi očekuju da već za nekoliko dana bude proglešen neradan dan, to ipak nije realno sada, smetra Savićeva.

- Najpre su potrebne izmene i dopune u Zakonu o radu jerje Ministarstvo rada resorno za te stvari. Vlada bi u tom slučaju trebalo da donese nekakvu uredbu ili sličan dokument kojim bi se taj ponedeljak prograsio za neradan dan, pa sledi objavljivanje odluke u Službenom glasniku rekla bih, ali u svakom slučaju, ne može se stići sada - rekla je Ranka Savić.

Istakla je da su predsednikove najave u novogodišnjem obraćanju na nivou predloga o kojem tek treba raspravljati, a ne nekakve zvanične odluke.

Podsećanja radi, predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući na TV Prva je izjavio:

- Videćemo može li Vlada Srbije da donese takvu odluku i da dan posle Božića, odnosno 8. januar bude neradni dan. Ionako tada niko ne radi. Ostaje da vidimo da li možemo to zakonski da formalizujemo i kako da tu odluku izvedemo i šta možemo da uradimo.

Bonus video:

01:58

DA LI I POD KOJIM USLOVIMA TREBA RADITI NA BOŽIĆ?! Uzelac: Praznici treba da se plaćaju DUPLO, ali kod nas vlada paušalni princip

(Espreso / Blic / Nada Matić / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.