METEOROLOG ČUBRILO OTKRIO KADA STIŽE ZAHLAĐENJE U JANUARU: Ovog datuma dolazi do PROMENE, najavio i VELIKI SNEG
Marko Čubrilo, Foto: Printscreen, Profimedia

VREME U SRBIJI

METEOROLOG ČUBRILO OTKRIO KADA STIŽE ZAHLAĐENJE U JANUARU: Ovog datuma dolazi do PROMENE, najavio i VELIKI SNEG

Meterolog Čubrilo je otkrio kakvo vreme nas čeka u januaru i kada stiže zahlađenje

Objavljeno: 20:54h

Danas je pred nama bio topao dan sa temperaturom čak do 14 stepeni.

Kraj je godine, a uopšte nemamo osećaj da je zima stigla.

I prethodni dani su bili prolećni, ali sada je meteorolog Marko Čubrilo otkrio kada stiže zahlađenje i kakvo vreme možemo da očekujemo u januaru 2024. godine.

lepo vreme, proleće, Jesen, Beograd, Novi Sad
foto: beta dragan gojić

Do kraja godine malo do umereno oblačno i relativno toplo uz temperature znatno iznad proseka, duvaće slab do umeren jugozapadni vetar. Maksimumi od +6 do +16. U novogodišnjoj noći suvo, bez bilo kakvih zimskih odlika vremena, a snega neće biti ni na višim planinama. Nad većim delom Srbije, središnje i istočne BiH i planinskom C.Gore minimum uz vedru noć od 0 do +2, a nad zapadnim i severnim delovima regiona uz naoblačenje noć još toplija uz minimum oko +6 stepeni Celzijusa.

Loše vreme, Kiša, Jesen, vetar
foto: Nenad Kostić

Prvog dana 2024 prolazno jače naoblačenje uz pojavu kratkotrajne kiše ponegde, vetar zapadni i juozapadni, a maksimum od +6 do +12 stepeni Celzijusa. U utorak promeljivo oblačno i relativno toplo, krajem dana na severu i zapadu kiša povremeno. U sredu novo, prolazno, pogoršanje uz kišu i pojačan prvo jugozapadni, zatim zapadni vetar. Snežna granica veoma visoko, negde na oko 1000mnv. U sredu maksimum od +4 do +11 stepeni Celzijusa. Četvrtak ponovo relativno topao uz promenljivu oblačnost i ređu pojavu slabe kiše, dok se u petak krajem dana očekuje ječe naoblačenje uz razvijanje sekundarnog ciklona nad Jadranom. Kako će nad severnom i zapadnom Evropom vazdušni pritisak biti u porastu visinsko strujanje će sve više okretati na severno te će u subotu 06.01. uz manje zahlađenje snežna granica biti u padu na oko 700mnv ali se ispod te kote sneg ne očekuje. Posle podne bi padavine prestale. Vetar u suvotu severozapadni, povremeno pojačan.

Zatim negde oko 08.01. modeli simuliraju novu, jaču, ciklogenezu nad Jadranom, dok bi se anticiklonalni blok uz dalje jačanje prostirao preko zapadnog Atlantika, Velike Britanije, Skandinavije i zapadne Rusije. Ovakav razvoj sinoptike bi ka nama pokrenuo osetno hladniji vazduh te bi uz jače zahlađenje snega vrlo brzo bilo u nizijama i to bi mogao biti prvi pravi sneg ove zime u predelima ispod 300mnv.

Za sada ovakav scenario ima visoku podršku ansamble niza ECMW i GFS modela te je u ovom monentu verovatnoća ostvarenja relativno visoka. Kako se ipak radi i periodu preko 7 dana pouzdanost još uvek nije jako visoka i tek ćemo oko 03.01. ima jasniju sliku i snazi tog zahlađenja. Za sada ono deluje dosta sigurno ali promena su svakako još moguće.

Bonus video:

00:28

U NAREDNE 3 GODINE STIŽE NAM NAJHLADNIJA ZIMA DO SAD! Meteorolog Todorović o posebnom ritmu Sunca: Prošla je 21 godina, VREME JE

(Espreso/Facebook/Marko Čubrilo/Prenela: N.J.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.