DANAS VERNICI SLAVE SVETOG MUČENIKA SEVASTIJANA: Smatra se zaštitnikom bolesnih i ratnih invalida
Sveća, Foto: EPA-EFE/NIC ANTAYA

vernici

DANAS VERNICI SLAVE SVETOG MUČENIKA SEVASTIJANA: Smatra se zaštitnikom bolesnih i ratnih invalida

Njega su, kao i Svetog Đorđa, često upravo vojnici uzimali za zaštitnika

Objavljeno:

SPC i vernici danas slave Svetog mučenika Sevastijana.

Rođen je u 3. veku. U službu imperatora Karinusa, stupio je da bi, po predanju, spasio hrišćane. Zbog velike hrabrosti koju je nosio u sebi, kao i učenosti, napredovao je brzo. Pravoslavno predanje kaže da je postao načelnik dvorske straže za vreme Dioklecijana koji, kao i njegov prethodnik, nije znao da je Sevastijan hrišćanin.

Sevastijan je 286. godine otkriven kao hrišćanin, a Dioklecijan ga je momentalno optužio za izdaju. Vezan je za kolac, a strelci su ga gađali. Bio je prekriven strelama, ali one nisu ubile Sevastijana.

Pravoslavno predanje kaže da se on, kada su svi mislili da je mrtav, "javio živ i zdrav", a da su ga potom "mnogobošci motkama ubili". Međutim, postoji i mišljenje da je na lice mesta je došla Irena Rimska, udovica Svetog Kastula, koja je otkrila da je i dalje živ. Odvela ga je svojoj kući i negovala ga je.

1 / 4 Foto: Profimedia

Sevastijan je, nakon što se oporavio, stao na neko stepenište u Rimu kuda je prolazila carska povorka i pred svima verbalno napao Dioklecijana zbog svireposti prema hrišćanima.

Sveti mučenik Sevastijan se smatra zaštitnikom onih koji su bolesni, ratni invalidi, vojnici i policajci.

Njega su, kao i Svetog Đorđa, često upravo vojnici uzimali za zaštitnika; njegov kult je i kod pravoslavaca i kod rimokatolika kulminirao u 14-15. veku.

Pravoslavci ga slave 18. decembra po julijanskom kalendaru, što je 31. decembar po gregorijanskom, dok ga rimokatolici obeležavaju 20. januara.

Bonus video:

06:42

Svetom Nikoli iz lica izbijala svetlost: Svetac koja pola Srbije slavi, a pola i ide na slavu

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.