OVAJ MOST U SRBIJI POSTAO JE POZNAT U CELOM SVETU: Parovi se u Parizu zavetuju na VEČNU LJUBAV po ovom običaju!
Foto: Zorana Jevtić

od vrnjačke banje do pariza

OVAJ MOST U SRBIJI POSTAO JE POZNAT U CELOM SVETU: Parovi se u Parizu zavetuju na VEČNU LJUBAV po ovom običaju!

Svake godine na hiljade zaljubljenih parova dolazi u Grad svetlosti, kako bi svoju ljubav zaključao na Mostu umetnosti, a ključić bacio u Senu
Objavljeno: 13:52h

U Srbiji gotovo da ne postoji osoba koja nije čula za Most ljubavi u Vrnjačkoj Banji. Kao znak neraskidive veze, parovi dolaze na ovaj most da bi zakačili katanac. Od katanaca koji zaljubljeni kače već decenijama, ograda se gotovo više i ne vidi.

Pravilo je da svaki katanac ima tri ključa. Kada zaključaju katanac sa svojim imenima na ogradu, jedan ključ bacaju u reku „da ga odnese u duboko more i da niko više vezu ne može da raskine“. Preostala dva, kao dodatno osiguranje, zadržavaju momak i devojka.

foto: Zorana Jevtić

Ovaj običaj se 2008. godine preselio i u Pariz, na Most umetnosti. Svake godine na hiljade zaljubljenih parova dolazi u Grad svetlosti, kako bi svoju ljubav zaključao na Mostu umetnosti, a ključić bacio u Senu.

U tekstu koji je objavio američki Njujork Tajms, navodi se je Vrnjačka Banja preteča pariskih mostova, jer je prvi katanac na tamošnjem mostu stavljen još pre sto godina i značio je zalog ljubavi srpskog vojnika, koji je krenuo na front, svojoj izabranici.

(Espreso.co.rs / Opanak)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.