POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA OBUKA 72. BRIGADE: Bukvalno kao na FILMU! (FOTO)
Vojska Srbije, Foto: Petar Aleksić

VOJSKA SRBIJE

POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA OBUKA 72. BRIGADE: Bukvalno kao na FILMU! (FOTO)

Što se tiče opreme, u jedinici za realizaciju namenskih zadataka koriste se dve vrste odela

Objavljeno:

Teroristi su zaposeli objekat na obali Tamiša. Specijalci-ronioci u dva čamca kreću preko reke, iskaču i neprimetno stižu do obale. Ispaljuju rafal, teroristi padaju. Objekat oslobođen. Sve se odvija gotovo za minut, kao na filmu.

Srećom, ovo nije realnost, već deo obuke najelitnije jedinice Vojske Srbije - 72. brigade za specijalne operacije, direktno potčinjene načelniku Generalštaba. Oni su štit naše zemlje, spremni da u svakom momentu odgovore na najteže zadatke.

Pripadnici 82. čete rečnih diverzanata sastava bataljona za specijalne operacije "Grifoni" u hladnom Tamišu. Temperatura vode oko četiri stepena.

Ekipa Kurira prisustvovala je delu obuke od koje zastaje dah. Četiri specijalca u jednom čamcu, četiri u drugom. Puna oprema, oružje. Jedno plovilo juri kroz vodu, a drugo tik iza njega. Dvojica ronioca iskaču iz čamca s puškama. Pucaju.

Ona četvorica iz drugog plovila nastavljaju da ispaljuju rafale u pravcu šatora koji je postavljen uz obalu reke. Tamo stoje dvojica "terorista". Zaposeli su objekat. Padaju. I dok su maskirani ronioci u crnim odelima u vodi, trojica iz drugog čamca skočiše na obalu. Prilaze oprezno objektu, bacaju bombu, osmatraju. Uskaču u čamac i odlaze preko reke. Uspešno odrađen deo obuke.

- Ono što ovu četu čini specifičnom, kako u brigadi, tako i u vojsci, jeste njena sposobnost za uvođenje u zonu vojne operacije vodenim putem i izvršenje specijalnih operacija na objektima infrastrukture na vodenim površinama, kao i na plovnim objektima. Prisustvovali ste izvršenju obuke po zadatku "izvršiti diverziju" i imali priliku da vidite ubacivanje dela tima iz 82. čete rečnih diverzanata vodenim putem, ubacivanje ronilaca podvodnim putem i zatim prilazak objektu i uništenju diverzantske grupe koja je zaposela jedan mali objekat na površini - kaže nam pripadnik 72. brigade.

1 / 5 Foto: Petar Aleksić

Što se tiče opreme, u jedinici za realizaciju namenskih zadataka koriste se dve vrste odela.

- Imamo mokra i suva odela, a od ostalih sredstava i opreme tu je aparat otvorenog i zatvorenog tipa disanja na kiseonik. Danas smo prezentovali ronjenje sa suvim odelom i aparatom na zatvoreni krug disanja. Suva odela su od dva različita proizvođača, a aparat na zatvoreni krug disanja koji imamo je jedan od najsavremenijih u svetu koji postoji za izvršenje ovakvih zadataka. Od pomoćne opreme koju koristimo tu su satovi, kompasi, dubinomeri, maske i lampe - nabraja pripadnik 72. brigade i naglašava:

Zadaci 72. brigade za specijalne operacije

- Specijalno izviđanje - Direktne akcije protiv snaga neprijatelja i na vojne objekte neprijatelja - Borba protiv terorizma - Protivpobunjenička borba - Rešavanje talačkih situacija - Borbeno traganje i spasavanje

- Oprema borbenog ronioca teži između 15 i 20 kilograma i sastoji se od tegova koji služe za opterećenje za zaron, aparata, borbene opreme i naoružanja. Takođe, za naše zadatke koristimo i gumene čamce s vanbrodskim motorima "honda" 50 i 60.

Sastav 72. brigade za specijalne operacije

komanda

Bataljon za specijalne operacije "Grifoni"

Bataljon za specijalne operacije "Sokolovi"

Bataljon za obezbeđenje i podršku specijalnih operacija "Orlovi"

Logistička četa

Vod vojne policije

Čuvena 72. brigada za specijalne operacije je jedinica Generalštaba Vojske Srbije koja je namenjena, opremljena i osposobljena za izvođenje specijalnih operacija u svim vremenskim, zemljišnim ili borbenim uslovima.

- U sastav brigade ulaze komanda, bataljon za specijalne operacije "Grifoni", bataljon specijalne operacije "Sokolovi", bataljon za obezbeđenje i podršku specijalne operacije "Orlovi", logistička četa i vod vojne policije. Neki od zadataka koje brigada izvodi jesu specijalno izvođenje direktnih akcija u koje spada izvršenje zaseda i prepada, protivteroristička borba, protivpobunjenička borba i operacije traganja i spasavanja - objašnjava nam pripadnik 72. brigade.

Kasarna "Rastko Nemanjić"

Sveti Sava dan brigade

Kasarna u Pančevu nosi ime po Rastku Nemanjiću, potonjem Svetom Savi, a praznik u njegovu čast koji se obeležava 27. januara je i dan brigade. Inače, 72. brigada za specijalne operacije je pravni sledbenik 72. specijalne brigade koja je odlikovana Ordenom ratne zastave 16. juna 2000. godine. U okviru organizacijskih promena iz 2006. delovi 72. specijalne brigade ušli su u sastav novoformirane specijalne brigade. Rang brigade i status jedinice vraćeni su odlukom predsednika Republike Srbije od 21. decembra 2019.

Na osnovu toga je formirana 72. brigada za specijalne operacije, kao jedinica neposredno potčinjena načelniku Generalštaba Vojske Srbije. - 72. brigada je taktička jedinica, organizovana na modularnom principu, namenjena i osposobljena za izvođenje specijalnih operacija, diverzantskih, protivdiverzantskih, protivpobunjeničkih i protivterorističkih dejstava, izviđanje i prikupljanje obaveštajnih podataka, prvenstveno u neprijateljevom rasporedu na taktičkoj i operativnoj dubini, u svim zemljišnim, meteorološkim i borbenim uslovima - navodi se na sajtu brigade.

Kako se navodi na sajtu 72. brigade za specijalne operacije, moto pripadnika je:

- Kada drugi ne mogu i ne smeju, samo je jedna... 72, koja uvek može i sme!

(Espreso / Kurir / Aleksandra Kocić/ Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.