"IZ KRUGA VOJVODINA" ZA ESPRESO O POLOŽAJU OSOBA SA INVALIDITETOM U NS: Ima pomaka, ali se još MORA RADITI! (VIDEO)
Iz kruga Vojvodina, Foto: Tamara Trajković, printscreen/iz kruga vojvodina

unapređenje položaja osoba sa invaliditetom

"IZ KRUGA VOJVODINA" ZA ESPRESO O POLOŽAJU OSOBA SA INVALIDITETOM U NS: Ima pomaka, ali se još MORA RADITI! (VIDEO)

O položaju osoba sa invaliditetom u Novom Sadu i projektima koji su doprineli unapređenju tog položaja, razgovarali smo sa Veronikom Mitro iz organizacije "Iz kruga Vojvodina"

Objavljeno:
Marina Letić

Organizacija za podršku osobama sa invaliditetom "Iz kruga Vojvodina" od 2007. godine kontinuirano deluje na unapređenju položaja žena i muškaraca sa invaliditetom.

Kroz razne usluge i aktivnosti, ova organizacija se bavi projektima koji imaju značajan uticaj na život osoba sa invaliditetom u Novom Sadu.

O realizovanim projektima i planovima za 2024. godinu, kao i o položaju osoba sa invaliditetom na teritoriji Grada Novog Sada, razgovarali smo sa Veronikom Mitro programskom menadžerkom i urednicom Portala o invalidnosti.

- U odnosu na druge sredine, osobe sa invaliditetom u Novom Sadu su na neki način privilegovane s tim da postaje neke usluge u zajednici koje im omogućavaju da u svim ovim oblastima na jednostavniji način ostvaruju svoja prava. Prema podacima iz 2022. godine u Novom Sadu živi 367.000 stanovnika, a oko 50.000 ljudi (muškaraca, žena, dece i odraslih) su osobe sa invaliditetom. To je velika brojka ako znamo da samo 40 osoba ima personalnu asistenciju i da samo tri osobe imaju celodnevnu personalnu asistenciju. Ali, ako to isto uporedimo sa brojkom da u celoj Srbiji samo 300 osoba sa invaliditetom imaju personalnu asistenciju onda se može reći da je grad Novi Sad ipak nešto uradio na tom polju, ističe Veronika Mitro za Espreso i dodaje da Grad Novi Sad radi dosta na unapređenju osoba sa invaliditetom ali su i dalje potrebe osoba sa invaliditetom veće od onoga što se obezbeđuje:

- I dalje su mnoge javne institucije arhitektonski, komunikacijski i informacijski nepristupačne. Mnoge usluge se i dalje pružaju samo "licem u lice", tako da za osobe sa senzornim inveliditetom mnoge usluge ostaju nedostupne. Kada je kulturni sadržaj u pitanju, ima malih pomaka - neke izložbe su prevedene na znakovni jezik, postoji audio snimak... Čine se mali pomaci u svakoj oblasti, navodi naša sagovornica i dodaje da veći akcenat treba da bude na tome da svi sadržaji budu podjednako dostupni osobama sa invaliditetom.

Veronika Mitro
Veronika Mitrofoto: Espreso

Pre svega, to se odnosi na obrazovni sistem, personalnu asistenciju.

- U školama postoje pedagoški asistenti kao usluga u zajednici, postoji radni centar za decu i mlade sa mentalnim invaliditetom... To su sve usluge u zajednici koje postoje u Novom Sadu, a nema ih u drugim sredinama. U tom smislu, to je svakako dobra ali je potrebno intenzivnije i sveobuhvatnije raditi da bi svi sadržaji bili jednako dostupni osobama sa različitim vrstama invaliditeta, kaže programska menadžerka "Iz kruga Vojvodina" za Espreso.

Iz kruga Vojvodina
foto: Tamara Trajković

Aktivnosti u 2023. godini i planovi za naredni period

U fokusu aktivnosti ove organizacije tokom 2023. godine bile su oblasti zaštite od nasilja nad ženama i podizanje svesti o seksualnim i reproduktivnim pravima.

- Tokom ove godine, kroz SOS službu organizacije 100 žena je dobilo podršku. Ukupno smo pružili 408 različitih usluga psiho-socijalne podrške i 22 žene su imale mogućnost da u našoj organizaciji imaju individualnu psihološku podršku. Kada je reč o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, osim što smo zakazujemo ginekološke preglede uz obezbeđivanje asistencije i prevoza, radili smo na podizanju kapaciteta žena sa invaliditetom u informisanju o svojim seksualnim i reproduktivnim pravima i angažovanju za samozastupanje, kaže Veronika Mitro.

1 / 7 Foto: Tamara Trajković

"Iz kruga Vojvodina" je pre nekoliko godina oformila inicijativu žena sa invaliditetom za podršku u svojim seksualnim i reproduktivnim pravima, a inicijativa sada okuplja oko tridesetak žena.

- Te žene sada prenose svoja znanja drugim ženama sa invaliditetom koje na taj način imaju priliku da saznaju šta su njihova seksualna i reproduktivna prava i da onda, u svojim lokalnim zajednicama podižu kapacitete drugih žena i osnažuju se da same učine nešto za unapređenje svojih prava. To je rezultiralo aktivnostima kao što su postavljanje rampe u dom zdravlja, kampanjama o razbijanju predrasuda, prijavljivanje za projekte u kojima će se informisati zdravstveni radnici o seksualnim i reproduktivnim pravima žena sa invaliditetom. Takođe, učestvovali smo u izradi strateških lokalnih dokumenata. Ove godine smo učestvovali u izradi lokalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost Grada Novog Sada i to je bila prilika da se perspektiva žena utka u strateške dokumente grada. Redovno objavljujemo na portalu invalidnost i na našem sajtu informacije iz različitih oblasti koje su značajne za osobe sa invaliditetom, istakla je naša sagovornica.

Decembar je bio rezervisan za konferenciju "Zašto su nam potrebne studije invalidnosti?" na Univerzitetu u Novom Sadu u saradnji sa Odsekom za socijalni rad Filozofskog fakulteta, sa međunarodnim učešćem.

- Ideja nam je da se diskutuje o šta postoji na akademskim programima, društvenim naukama kao što su socijalni rad, psihologija, na medicini, rehabilitaciji, ali i na arhitektonskom i građevinskom fakultetu, od predmeta koje su iz oblasti studija invalidnosti i da se diskutuje da li je moguće da se polako osnuju studije invalidnosti kao što je to slučaj na mnogim univeritetima u svetu, pojašnjava Veronika Mitro.

Tokom 2023. godine sprovedene su i kampanje o seksualnim i reproduktivnim pravima na društvenim mrežama, a u pripremi je kampanja o digitalnom nasilju.

- Planiramo da neku vrstu rečnika sa pojmovima o digitalnom nasilju učinimo pristupačnim i ženama sa oštećenim vidom, navodi programska menadžerka za Espreso.

Organizaciju "Iz kruga Vojvodina" možete kontaktirati na broj telefona 066/ 447040 ili pisati na i-mejl office@izkrugavojvodina.org.

Takođe, sve potrebne informacije možete dobiti na sajtu Portala o invalidnosti.

Medijski sadržaj je objavljen u sklopu Projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Bonus video:

10:31

DISKRIMINACIJA NA SVAKOM ĆOŠKU! Profesorka detetu sa cerebralnom paralizom rekla OD TEBE NEMA NIŠTA, radićeš kao ĐUBRETAR

(Espreso / Pripremila Marina Letić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.