U JANUARU SLAVIMO NEKOLIKO VELIKIH SVETACA! Pored Božića, sledećeg meseca 6 praznika je obeleženo CRVENIM SLOVOM
Božić, Foto: Stefan Stojanović

verski kalendar

U JANUARU SLAVIMO NEKOLIKO VELIKIH SVETACA! Pored Božića, sledećeg meseca 6 praznika je obeleženo CRVENIM SLOVOM

Detaljan crkveni kalendar za januar 2024. godine

Objavljeno:

U januaru mesecu slavimo jedan od dva najveća pravoslavna praznika. Datum Božića je fiksni datum i uvek se pada 7. januara.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici nakon Božića, 8. januara slave praznik posvećen Presvetoj Bogorodici koja je rodila Isusa Hrista.

Bogorodica
Bogorodicafoto: Dragana Udovičić

Zato se praznuje drugi dan po Hristovom rođenju. Iako postoje mnogi praznici posvećeni Presvetoj Bogorodici, ovaj jedinstveni praznik se zove danom Sabora (sabranja) Presvete Bogorodice. Saborom se naziva zato što se tog dana sabiraju svi verni, da proslave Nju, Mater Bogorodicu i što se svečano, saborno, služi u čast Njenu.

Treći dan Božića slavi se i Sveti Stefan, sveti prvomučenik i arhiđakon. Bio je rođak apostola Pavla i prvi od sedam đakona koje su sveti apostoli rukopoložili. Ovaj praznik u narodu se naziva i Stevanjdan.

On je i prvi hrišćanin koji je stradao za Gospoda i zato se naziva Prvomučenik. Kult ovog sveca je vrlo razvijen u srpskom narodu i podignuto je preko 40 hramova sa njegovim imenom, koje je omiljeno u srpskom narodu.

Crvenim slovom obeležen je i 14. janar kada se slavi Nova godina po Julijanskom kalendaru, a obeležava se i Obrezanje Isusa Hrista i sveti Vasilije Veliki.

Srpska Nova godina
Srpska Nova godinafoto: Printscreen/Youtube/Dron Movies Design

Praznik posvećen Isusu Hristu spomen je na osmi dan po rođenju Spasitelja kad je on obrezan, čime je potvrđena njegova čovečja priroda. U narodu se prazni naziva i Mali Božić.

I Bogojavljenje je praznik koji je obeležen crvenim slovom. Slavi se svake godine 19. januara na dan kada je po predanju božji glas objavio da je Isus njegov sin. Predanje kaže da se na bogojavljensku noć „otvaraju nebesa“ te da bi trebalo jasno zamisliti želju, a tačno i ponoć pogledati u nebo i poželeti da se ona ostvari. Upravo na ovaj način možete dočekati jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika.

Sutradan, odnosno 20. januara je Jovanjdan, ondonso abor Svetog Jovana Krstitelja. Ovog dana mnoge porodice u Srbiji slave krsnu slavu.

Praznik se slavi kao sećanje na Krštenje Isusovo i ulogu svetitelja koji je pripremao narod za novu veru.

27. januara svake godine sprska pravoslavna crkva slavi Savindan - uspomena na Svetog Savu, princa dinastije Nemanjića, srpskog prosvetitelja i prvog arhieposkopa srpskog.

Pogledajte u nastavku kako izgleda kalendar za januar 2024. i koje praznike slavimo tokom narednog meseca.

Crkveni kalendar januar 2024.
Crkveni kalendar januar 2024.foto: Printscreen/inter.rs

Bonus video:

07:01

SVAKI DUŽI POST IMA JEDNU VAŽNU FUNKCIJU! Veroučitelj razbio dileme o uzdržavanju: Duh Sveti se ne bavi sadržajima našeg želuca!

(Espreso / Jovana Nedeljković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.