DA LI ZNATE ODAKLE DOLAZI ODEĆA KOJA SE PRODAJE U "SECOND HAND" BUTICIMA? Pomama za polovnom robom nikad veća
Seknd hend, Foto: Aleksa Petrović

otkriveno

DA LI ZNATE ODAKLE DOLAZI ODEĆA KOJA SE PRODAJE U "SECOND HAND" BUTICIMA? Pomama za polovnom robom nikad veća

Second hand radnje preplavile su sve gradove u Srbiji

Objavljeno:

Roba koja se prodaje u sekend prodavnicama u Srbiji uvezena je iz preko 50 zemalja sveta, a uglavnom iz Evropske unije, Velike Britanije, Švajcarske, SAD, Kanade, Australije, kažu za Kurir iz Uprave carina.

Sekend hend radnje preplavile su sve gradove u Srbiji! U mnogima ima dobre i kvalitetne garderobe, ali u poslednje vreme u pojedinim ima i škarta. U prvopomenutim prodavnicama postoji dosta markirane robe, nemali broj ljudi se zbog odnosa cene i kvaliteta tamo oblači od glave do pete. A kad god nečega postane previše, nađu se oni koji celu priču uruše svojim nemarom.

Seknd hend
Seknd hendfoto: Aleksa Petrović

Naime, pri uvozu korišćene robe namenjene daljoj prodaji Uprava carina postupa u skladu sa Uputstvom za prekogranično kretanje pojedinih vrsta korišćene tehničke robe i odeće, koje je izdalo ministarstvo nadležno za poslove zaštite životne sredine - Uprava za zaštitu životne sredine u aprilu 2004. godine.

- Prema tom Uputstvu, pri uvozu korišćene odeće, ukoliko je ona klasifikovana, dezinfikovana i kvaliteta nivoa ekstra (polovna odeća koja je skoro ista kao nova), ili kvaliteta nivoa 1. (isti kvalitet kao ekstra, ali može da bude pokoja fleka) - nije potrebno pribavljanje i prilaganje dozvole za uvoz otpada. Nošena odeća koja je klasifikovana kao ekstrakvalitetna ili prve klase može se, dakle, uvoziti bez dozvole za uvoz otpada. Isflekana, iscepana i pohabana odeća i obuća ne mogu se legalno preneti preko granice, pošto se takva garderoba i obuća smatra otpadom u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom - navode iz carine i dodaju:

- Sva polovna garderoba koja se uvozi mora biti razvrstana i praćena detaljnom specifikacijom, radi lakše identifikacije, s obzirom da je za tu robu prilikom stavljanja u slobodan promet predviđena obavezna detaljna kontrola, kojom će se neposredno utvrditi tačno stanje prijavljene robe. Za razliku od polovne odeće, u skladu sa mišljenjem Ministarstva zaštite životne sredine, upotrebljavana obuća se ne može dezinfikovati i dovesti do ekstra kvaliteta, te se ona smatra otpadom i kao takva se ne može uvoziti Republiku Srbiju radi dalje prodaje, kao ni u humanitarne svrhe.

Second hand
Second handfoto: Aleksa Petrović

Što se tiče tretmana polovne garderobe od strane trgovaca, kontrola nj

enog kvaliteta i trgovina na unutrašnjem tržištu nisu u nadležnosti Uprave carina.

Bonus video:

02:32

NAJTRAŽENIJA POLOVNA GARDEROBA: Na zaječarskom vašaru ima svega, kupci imaju tri dana za nabavku

(Espreso / Kurir / M.B. / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.