DANAS SLAVIMO SPIRIDONA ČUDOTVORCA: Mnoge je povratio u pravoslavlje, a ljudima je dao NOV USTAV
Sveća, Foto: EPA-EFE/NIC ANTAYA

SPC

DANAS SLAVIMO SPIRIDONA ČUDOTVORCA: Mnoge je povratio u pravoslavlje, a ljudima je dao NOV USTAV

Njegove čudotvorne mošti sada na ostrvu Krfu, i dan-danas proslavljaju Boga mnogim čudesima

Objavljeno: 07:04h

SPC i vernici danas slave Prepodobnog Spiridona Čudotvorca, episkopa trimifuntskog. Čovekoljubac koji je stvorio mnoga čudesa i koji je ljudima dao nov ustav, ustav ljubavi i ustav vere.

Ostrvo Kipar beše i mesto rođenja i mesto službovanja ovoga slavnoga svetitelja. Rođen od prostih roditelja, zemljoradnika, i on bi i osta prost i smeran do smrti svoje.

Oženi se u mladosti, i imađaše dece. A kad mu žena umre, on se sav predade službi Bogu. Zbog svog osobitog blagočešća bi izabran za episkopa u gradu Trimifuntu. No on i kao episkop ne promeni prosti način življenja, trudeći se sam lično oko svoje stoke i obrađujući zemlju.

Na sebe vrlo malo upotrebljavaše od plodova truda svoga, veći, pak, deo razdavaše bednim ljudima. Božjom silom pokaza čudesa velika: nizvede dažd u sušno vreme, zaustavi tok reke, vaskrse nekolike mrtvace, isceli cara Konstansa od teške bolesti, vide i ču angele Božje, proziraše u buduće događaje i u tajne srca ljudskog, obrati mnoge veri pravoj itd.

1 / 4 Foto: Profimedia

Učestvovaše na Prvom vaseljenskom saboru u Nikeji, i svojim prostim, no jasnim ispovedanjem vere, kao i čudesima moćnim, povrati mnoge jeretike u Pravoslavlje. Beše tako prosto odeven, da kada jednom na poziv carev htede ući u carski dvor, vojnik misleći da je neki prosjak, udari mu šamar. Krotki i nezlobni Spiridon okrete mu i drugi obraz.

Proslavivši Boga čudesima mnogim i koristivši mnogo, kako pojedincima, tako i celoj Crkvi Božjoj, upokoji se u Gospodu 348. godine. Njegove čudotvorne mošti sada na ostrvu Krfu, i dan-danas proslavljaju Boga mnogim čudesima.

Bonus video:

01:11

Duhovni i telesni pristup Vaskršnjem postu

(Espreso/CrkvaUb/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.