OD NOVE GODINE JEDNA POJAVA ĆE PROMENITI SVE: Meteorolog Ristić otkrio šta nas očekuje do KRAJA DECEMBRA!
Zima, Foto: Ana Paunković

Imaćemo "mini proleće"

OD NOVE GODINE JEDNA POJAVA ĆE PROMENITI SVE: Meteorolog Ristić otkrio šta nas očekuje do KRAJA DECEMBRA!

Intenzivnije padavine u glavnom gradu se očekuju oko 24, 28. decembra i 02. januara

Objavljeno:

Prema izgledima vremena za Beograd, narednih 10 dana biće toplije za ovo doba godine i povremeno sa kišom, koja će tokom noći i jutra biti praćena susnežicom i snegom.

Od ponedeljka biće znato toplije, a pred Novu godinu stiže jače zahlađenje uz padavine

Moguć sneg pred kraj 2023.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) je najavio da je „u periodima od 28. do 30. decembra, kao i od 02. do 04. januara, na širem području Beograda u jutarnjim satima moguće je i kratkotrajno formiranje snežnog pokrivača“.

- Tokom novogodišnje noći padaće slaba kiša, koja će u jutarnjim satima 01. januara 2024. godine preći u susnežicu ili sneg – objavio je RHMZ.

Do kraja decembra minimalna temperatura vazduha u Beogradu će biti od 2 do 5 stepeni Celzijusa, zatim od -2 do 0 stepeni, na širem području grada lokalno do -4.

Maksimalna temperatura vazduha će biti od 6 do 8 stepeni, a oko 26, 28, 30. i 03. januara i do 10 stepeni Celzijusa. Srednja dnevna temperatura biće od 2 do 5 stepeni, što je iznad višegodišnjeg proseka.

Intenzivnije padavine u glavnom gradu se očekuju oko 24, 28. decembra i 02. januara.

Porast temperature vazduha

U petodnevnoj prognozi za Beograd za navodi da je u petak, 22. decembra, moguća kiša, minimalna temperatura će biti 5, a maksimalna 10 stepeni.

U subotu 23. decembra, takođe je moguća kiša uz minimalnu temperaturu vazduha od od 4 i maksimalnu od 8 stepeni Celzijusa. Drugog dana vikenda u Beogradu biće oblačno uz najnižu temperaturu od 4 stepena i najvišu 10 stepeni.

Temperatura vazduha će rasti u ponedeljak uz promenjivo oblačno vreme. Najniža jutarnja će dostići 6, a dnevna čak +14 stepeni.

Sneg
Snegfoto: EPA ROBERT PERRY

Ristić: Mini proleće u Beogradu prekinuće oblaci sa zapada

I Ivan Ristić, meteorolog, kaže da će posle kiše, u Beograd od ponedeljka stići "mini proleće" sa temperaturama između 10 i 15 stepeni, u delovima grada gde bude magle temperatura će biti niža, u višim delovima grada bez magle viša.

Prema njegovim rečima, od 24. decembra će se vreme u Beogradu stabilizovati i biće toplije. Taj period će potrajati oko pet dana, a zatim će postepeno vreme da se menja.

- Relativno toplo vreme za ovo doba godine može da se očekuje do 29. decembra, a tog dana u Beograd dolazi postepeno zahlađenje i pad temperature. Čak i Nova godina ima uslova za sneg. Najkasnije do Božića, početkom januara će doći do jačeg zahlađenja, stići će hladni talas – kaže Ristić za „Blic“.

Prema njegovim rečima, od 29. decembra stižu oblaci sa zapada, ponovo će biti uslova za kišu i sa daljim padom temperature, i oko Nove godine, ili odmah posle dočeka, biće uslova i za sneg u nižim predelima, u Beogradu. Dakle, iz proleća ćemo preći u pravu zimu. Zimsko vreme pratiće i sneg. Važno je spomenuti da globalno na planeti dolazi do stratosfernog zagrevanja, i to počinje baš za Novu godinu i ukazuje na to da će doći ponovo do cepanja polarnog vrtloga i do prodora hladnog vazduha daleko na jug – kaže meteorolog.

Bonus video:

03:23

PROGNOZA ZA DECEMBAR U HAOSU, nećete znati kada dobro da se obučete! Meteorolog otkrio KOJIH DATUMA nam sledi PAKLENI PREOKRET

(Espreso/ Blic, Biljana Vučković/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.