3 TIPA VIRUSA GRIPA REGISTROVANO U SRBIJI: Doktorka Jovanović otkrila KAD SE OČEKUJE POVEĆANJE BROJA ZARAŽENIH
Verica Jovanović, Foto: RTS / Printscreen

DRAMATIČNO

3 TIPA VIRUSA GRIPA REGISTROVANO U SRBIJI: Doktorka Jovanović otkrila KAD SE OČEKUJE POVEĆANJE BROJA ZARAŽENIH

Najveći broj zaraženih očekuje se krajem januara i u februaru

Objavljeno:

Direktorka Insituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović rekla je danas da je u Srbiji registrovano tri tipa virusa gripa i da se očekuje povećanje obolelih u periodu slavlja i većih okupljanja u vreme predstojećih praznika.

Najveći broj zaraženih očekuje se krajem januara i u februaru, rekla je ona u jutranjem programu Radio-televiziji Srbije. Prema njenim rečima, do sada je iskorišćeno 78 odsto svih raspoloživih vakcina protiv gripa.

Jovanović je preporučila da svi koji se do sada nisu vakcinisali to učine što pre, jer je neophodno dve do tri nedelje da se razvije imunitet. Kako je objasnila, naročito je važno da se vakcinišu osobe sa hroničnim bolestima i onkološki pacijenti.

Dom zdravlja
foto: Aleksandar Jovanović Cile, Ilustracija

Kada je reč o respiratornim infekcijama, Jovanović je navela da su deca najčešći oboleli, ali da oboljevaju i odrasli.

"Kada deca odu na školski raspust očekujemo da dođe do usporavanja razvoja respiratornih virusa", rekla je ona.

Napomenula je da je bitno održavati higijenu ruku i prostora i izolovati se ukoliko se neko oseća loše. Kada je reč o velikom kašlju, do sada je evidentirano 614 slučajeva. Jovanović je apelovala da roditelji ne odlažu vakcinaciju svoje dece i podsetila da se deca mogu vakcinisati kada napune dva meseca.

Bonus video: ŠTA JE SINDROM BELIH PLUĆA PROTIV KOJIH JE NEMOĆAN I PENICILIN? Doktor otkrio kakav nam je virus stigao iz Kine i KOLIKO JE OPASAN

04:15

ŠTA JE SINDROM BELIH PLUĆA PROTIV KOJIH JE NEMOĆAN I PENICILIN? Doktor otkrio kakav nam je virus stigao iz Kine i KOLIKO JE OPASAN

(Espreso/euronews/Prenela: D,S,)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.