"OČEKUJU NAS OZBILJNI ZEMLJOTRESI": Meteorolog Ristić UPOZORIO na RAZORNE posledice KLIMATSKIH PROMENA
Ivan Ristić, Foto: Kurir TV

dramatično

"OČEKUJU NAS OZBILJNI ZEMLJOTRESI": Meteorolog Ristić UPOZORIO na RAZORNE posledice KLIMATSKIH PROMENA

Kako je rekao Ristić nedavno, u maksimumu aktivnosti Zemlje mnogo više energije dolazi iz dubine zemlje što se reflektuje i na klimu, a to je jedan od razloga što smo izgubili zime, a dobili zemljotrese

Objavljeno:

Meteorolog Ivan Ristić prognozira, na osnovu sadašnje važeće teorije o staklenoj bašti, da ćemo za samo sedamdesetak godina imati takvu klimu da će nam zima trajati samo nekoliko nedelja umesto tri meseca.

Na svom fejsbuku, meteorolog Ivan Ristić objavio je post pod nazivom: "Zima će 2100. godine trajati samo mesec dana" i time zaintrigirao javnost.

Naime, kako je objasnio u daljem tekstu, zimski vremenski period trajaće samo nekoliko nedelja umesto tri meseca, kao što je sada slučaj.

- I ne govorimo o dalekoj budućnosti, promene su već u toku! U poređenju sa nedavnom prošlošću, prosečno trajanje leta je povećano sa 78 na 95 dana, dok je trajanje zime smanjeno sa 76 na 73 dana. Takođe, smanjena je dužina proleća i jeseni, sa 124 na 115 dana, odnosno sa 87 na 82 dana. Kao rezultat toga, proleće i leto sada počinju ranije, dok jesen i zima počinju kasnije - napisao je meteorolog Ivan Ristić na svom profilu.

Kako je objasnio, ova teorija zasnovana je na važećoj teoriji o efektima staklene bašte.

- Zima će trajati tri meseca na primer, od 18. do Svetog Jovana, nakon čega bi trebalo da počne proleće, ako se nastavi ovaj trend otopljenja. Mi smo sada izgubili nekih 30 dana zime - kaže Ristić za "Pink".

Neviđene vrućine sledeće godine

- Mi gubimo zimu, a leto se neverovatno širi. Najavljuje se da ćemo imati leto od maja do oktobra. Sve je povezano i sa zemljotresima i vulkanima. Svi vulkani su aktivni, imamo rekordan broj zemljotresa na planeti. Italija je najopasnija, tu je super-vulkan, koji se budi na hiljadu godina. Sada je 900. godina, očekuje se u narednih 100 godina da eruptira - kaže meteorolog Ivan Ristić.

Ivan Ristić
Ivan Ristićfoto: Kurir TV

Očekuju se u maksimalni zemljotresi u Srbiji

Kako je rekao Ristić nedavno, u maksimumu aktivnosti Zemlje mnogo više energije dolazi iz dubine zemlje što se reflektuje i na klimu, a to je jedan od razloga što smo izgubili zime, a dobili zemljotrese.

"Maksimalni zemljotres koji je bio u Srbiji je bio blizu Beograda, u Lazarevcu 24. marta 1922. godine, kada je Tašmajdan pukao na pola. U puno delova sveta su se desili zemljotresi koji su bili na nivou istorijskog maksimuma kao što je ovaj u Turskoj. Velike su šanse da se, u narednim godinama, možda i ove, u Srbiji dogodi zemljotres istorijskog maksimuma" rekao je Ristić za "Tanjug".

Bonus video:

01:50

RAZORNI ZEMLJOTRES U KINI, IMA MRTVIH: Spasioci tragaju za zarobljenima ispod ruševina

(Espreso / Agencije/ Prenela M.L)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.