NIKAD NE BISTE POGODILI PRAVO ZANIMANJE TRAGAČA ŽARKA: Radi u firmi, a njegova ljubavna priča je KAO IZ FILMA
Žarko Stevanović, Foto: Printscreen/Yutube/RTS Slagalica - Zvanični kanal

BIOGRAFIJA

NIKAD NE BISTE POGODILI PRAVO ZANIMANJE TRAGAČA ŽARKA: Radi u firmi, a njegova ljubavna priča je KAO IZ FILMA

Posao tragača u Poteri uopšte nije tako naporan

Objavljeno: 11:50h

Tragač u kvizu "Potera" Žarko Stevanović uspeo je da tačno odgovori na 17 pitanja u nizu, ne napravivši pritom nijednu grešku, na čemu mu je i voditelj Jovan Memedović čestitao. S razlogom ga zovu "šampion znanja".

Sinoćna epizoda, naravno, nije bila jedina u kojoj je oduševio gledaoce, a pamtimo ga i kao šampiona "Slagalice".

Ko je Žarko Stevanović?

Žarko je, ni manje ni više, nego softverski developer!

- Prvi kompjuter sam dobio davne 2001. godine, ali su mene kao dete zanimale uglavnom samo igrice i filmovi. Tek negde u starijim razredima počeo sam da koristim osnovni Office paket. U srednjoj školi sam išao na društveni smer jer sam imao ideju da studiram istoriju ili nešto slično, dok na kraju nisam odlučio da se okrenem za 180 stepeni i upišem Elektrotehnički fakultet u Beogradu.

Fakultet sam upisao poveden pričama o lakšem zaposlenju, bez ikakve ljubavi i preteranog interesovanja za sam predmet studiranja, kao i bez ideje šta bih radio sa tim. Ubrzo je došao prvi kolokvijum iz Programiranja 1 na kom sam ostvario maksimalan broj poena. Tada sam shvatio da mi to ide i odlučio da ću se baviti nekim vidom programiranja - rekao je Žarko nedavno za portal Netokracija.

- Upisao sam društveni smer gimnazije, da bih, možda sasvim nelogično, upisao ETF. Već po samom dolasku na fakultet shvatio sam da to možda nije za mene, iz prostog razloga što elektrotehnika nikada nije bila predmet mog bliskog interesovanja. Svejedno – pokušao sam, dao dosta ispita, upoznao mnoge uspešne ljude, ali na kraju nije išlo, pa sam se, nakon dve godine, upisao na Fakultet organizacionih nauka.

Ubrzo po upisivanju sam počeo da radim (ne u struci) i posle nekoliko godina sam izgubio motivaciju za učenjem i posao stavio na prvo mesto. Iskustvo pokazuje da je u IT-ju daleko bitnije interesovanje nego formalno obrazovanje. Najkorisnija odlika formalnog obrazovanja u IT-ju je pre svega da čoveku pruži širu sliku, da ga upozna sa celokupnim spektrom IT industrije i da ga zainteresuje za određeni deo (IT administracija, web programiranje, data science i tako dalje) - kaže Žarko.

1 / 3 Foto: Printskrin/RTS

Kvizaški počeci

Početkom 2017. zaposlio sam se na Pab kvizu “Inkvizitor” kao autor i voditelj pab kviz večeri. Nepunih godinu dana nakon toga već sam dovoljno zarađivao da započnem samostalan život i da studiram uporedno sa time. Zarada je bila takva, da mi posao u struci nije ni bio potreban dok se nije dogodila pandemija COVID-19. Kako je zbog epidemioloških mera došlo do zatvaranja pabova i kafića, tako je moj budžet počeo da trpi.

Krajem 2020. godine pronašao sam svoj prvi posao, plaćenu praksu u jednoj domaćoj kompaniji u trajanju od devet meseci. Iako sam već nekoliko godina bio zainteresovan za data science i mašinsko učenje, na ovoj praksi radio sam web programiranje, što radim i danas. Tu sam puno naučio o načinu rada u IT industriji, kao i o samoj programerskoj profesiji.

Nažalost, nakon isteka prakse firma nije bila u mogućnosti da mi ponudi stalan posao, pa sam se na nekoliko meseci vratio vođenju pab kviza. Već u januaru 2022. godine, pronašao sam posao junior software developera u jednoj kompaniji gde sam radio u finansijskom sektoru.

Pričao je i o snimanju "Potere".

- Posao tragača u Poteri uopšte nije tako naporan. Ono što mnogi gledaoci ne znaju je činjenica da se kviz snima u periodu od oko mesec dana tokom leta i onda se cele godine emituje ono što je tad snimljeno. Stoga, imam samo 5 do 6 “radnih” dana na televiziji. Ono što je daleko napornije je rad na pab kvizu, koji sam, pritisnut poslovnim obavezama, sveo na dva dana nedeljno.

Ko je žena Žarka Stevanovića?

Tragač Žarko Stevanović se prošlog avgusta oženio svojom dugogodišnjom devojkom Jelenom Janković, što je tada potvrdio putem društvenih mreža. Šest godina su bili zajedno pre venčanja, a njihova priča je prava filmska. Upoznali su se na jednom koncertu i tako je sve počelo.

Žena Žarka Stevanovića
Žena Žarka Stevanovićafoto: PRINTSCREEN/FACEBOOK

Bonus video:

28:42

KVIZ-S06-EP34

(Espreso / Netokracija / Anastasija Uspenski / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.