METEOROLOG ĐURIĆ OTKRIO KAKVO NAS VREME OČEKUJE ZA SVETOG NIKOLU: Važna vest za sve koji SLAVE, ovo niste OČEKIVALI
Foto: Ana Paunković-Kurir televizija

VREMENSKA PROGNOZA

METEOROLOG ĐURIĆ OTKRIO KAKVO NAS VREME OČEKUJE ZA SVETOG NIKOLU: Važna vest za sve koji SLAVE, ovo niste OČEKIVALI

Srbija će u narednom periodu biti pod uticajem veoma snažnog anticklona

Objavljeno:

U noći pred nama i tokom jutra na severu Srbije biće suvo, dok se kiša, susnežica i sneg očekuju na jugozapadu, jugu i jugoistoku Srbije. U ovim predelima očekuju se obilnije padavine. Kiša će padati u nižim, sneg u brdsko-planinskim predelima, a potom će kiša i u nižim predelima južne Srbije preći u sneg. Na planinama se očekuuje i do 30 centimetara snega, uz snežnu mećavu i vejavicu.

Dobra vest je da će padavine i u ovom delu Srbije u subotu posle podne prestati.

Inače, nad Srbijom sve više raste vazdušni pritisak, što je ujedno i uvod u stabilizaciju vremena.

Srbija će u narednom periodu biti pod uticajem veoma snažnog anticklona. Vrednosti vazdušnog pritiska u nedelju će biti i iznad 1040 milibara, što su veoma visoke vrednosti.

Već u nedelju u celoj Srbiji biće suvo, ujutro uz mraz, a tokom dana uz dosta sunca. Biće i dalje prohladno, ali malo toplije u odnosu na prethodne dane. Maksimalna temperatura biće od 4 do 8°C, u Beogradu do 6°C.

Zima, Vremenska prognoza, Hladno
foto: Beta

U narednom periodu snažan uticaj anticklona i česta pojava magle

U prvoj polovini sledeće sedmice u Srbiji će pod uticajem visokog pritiska biti vedro, ali i osetno toplije. Ipak, ujutro se očekuju magla, u mnogim predelima i slab mraz. Maksimalna temperatura u većini predela biće oko i iznad 10°C, a najtoplije će biti na zapadu Srbije, ponegde u Podrnju i u Kolubarskom okrugu, temperatura i do 15°C.

Ipak, jak anticklon, uz visok vazdušni pritisak i veoma slabo strujanje vazduha, odnosno slab vetar, stvaraće idealne uslove da se magla u nizijama, kotlinama i dolinama zadržava tokom većeg dela dana, pa će u tim predelima biti hladnije, uz maksimalne temperature oko 5°C. Ujedno, biće i idealnih uslova za temperaturnu inverziju, odnosno za pojavu da temperatura vazduha raste sa porastom nadmorske visine i to naročito u sloju magle, pa će u tim predelima uzvišenja i planine biti toplija od nizija i nižih predela.

Na planinama će biti toplije, uz smanjenje snežnog pokrivača.

Prema aktuelnoj vremenskoj prognozi, manje-više stabilno vreme očekuje se do kraja sledeće sedmice. Očekuje se postepeni pad vazdušnog pritiska, od četvrtka i više oblačnosti, a tek ponegde biće uslova za slabu kišu.

Bonus video:

03:30

ZAR OPET?! SKIDAJTE JAKNE, STIŽE NAM TOPLO VREME! Meteorolog Todorović šokirao prognozom za decembar: EVO KADA ĆE PASTI PRVI SNEG

(Espreso/ Telegraf/ Đorđe Đurić/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.