UPRAVO JE IZAŠLA VREMENSKA PROGNOZA DO MAJA, 2024. GODINE: Nećete verovati kad čujete šta nas čeka
Foto: Beta Dragan Gojić

ŠTA JE OVO?!

UPRAVO JE IZAŠLA VREMENSKA PROGNOZA DO MAJA, 2024. GODINE: Nećete verovati kad čujete šta nas čeka

Srednja maksimalna temperatura vazduha u januaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka

Objavljeno:

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) objavio je sezonsku prognozu od od januara do maja 2024. godine.

Prema njihovoj najavi prvi mesec naredne godine biće blaži i prosečno vlažan sa slabim ili umerenim jutarnjim mrazevima tokom treće dekade.

- Srednja minimalna temperatura vazduha u januaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 2.9 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost januarske srednje minimalne temperature vazduha oko 2.1 stepen.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u januaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 2.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom januara biće oko 7.4ºS - navodi RHMZ i dodaje:

- Mesečna suma padavina tokom januara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 3 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini januarska suma padavina iznosiće oko 50 mm.

FEBRUAR

Što se tiče februara prema sezonskoj prognozi RHMZ u većem delu Srbije biće blaži i prosečno vlažan, a u Vojvodini, Mačvi i Timočkoj Krajini blaži i vlažniji februar.

- Mala verovatnoća za pojavu jakih jutarnjih mrazeva. Srednja minimalna temperatura vazduha u februaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.7ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost februarske srednje minimalne temperature vazduha oko 2.5ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u februaru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom februara biće oko 9.0ºS - navodi se na sajtu RHMZ-a i dodaje:

- U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom februara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 5 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek, a u Vojvodini, Mačvi i Timočkoj Krajini biće iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 10 mm do 20 mm višim u odnosu na vipegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini februarska suma padavina iznosiće oko 57 mm.

MART

U većem delu Srbije mart će biti topliji i prosečno vlažan, a u Centralnoj, Istočnoj i Južnoj Srbiji topliji i vlažniji mart.

- Srednja minimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost martovske srednje minimalne temperature vazduha oko 5.3ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom marta biće oko 13.2ºS.

Takođe, u većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 5 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek, a u Centralnoj, Istočnoj i Južnoj Srbiji biće iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 10 mm do 20 mm višim u odnosu na vipegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini martovska suma padavina iznosiće oko 48 mm.

APRIL

Prema najavi RHMZ i april će biti prosečno topao i prosečno vlažan mesec.

- U prvoj dekadi aprila moguća pojava slabog ili umerenog jutarnjeg mraza. Srednja minimalna temperatura vazduha u aprilu imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost aprilske srednje minimalne temperature vazduha oko 9.6ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u aprilu biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom aprila biće oko 18.6ºS.

Mesečna suma padavina tokom aprila biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 4 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini aprilska suma padavina iznosiće oko 56 mm - najavljuje RHMZ.

MAJ

I maj će biti prosečno topao i vlažniji mesec sa majskim kišama.

- Srednja minimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost majske srednje minimalne temperature vazduha oko 13.3ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom maja biće oko 24.0ºS - mavodi RHMZ i dodaje:

- Mesečna suma padavina tokom maja biće iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 10 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini majska suma padavina iznosiće oko 68 mm.

Bonus video

04:29

ČIM PADNE JAČA KIŠA, MI SMO ODSEČENI OD BEOGRADA Stanovnici naselja vojvoda Vlahović u očaju apeluju da im se napokon pomogne

(Espreso/kurir/A.K.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.