NA POSTOLJU IMA MESTA SAMO ZA TROJE, ALI SU SVI POBEDNICI: Novi Sad ima ono što nema NIJEDAN DRUGI GRAD (FOTO)
Foto: VES.PHOTOGRAPHY, Printscreen / Youtube / Djordje Jojkic, ATLETSKO REKREATIVNI KLUB FRUŠKA GORA, Mihailo Bogdanović/ARK Fruška Gora

rekreativno trčanje

NA POSTOLJU IMA MESTA SAMO ZA TROJE, ALI SU SVI POBEDNICI: Novi Sad ima ono što nema NIJEDAN DRUGI GRAD (FOTO)

O značaju održavanja manifestacija kao što su trke razgovarali smo sa članovima Atletsko rekreativnog kluba „Fruška gora“

Objavljeno:
Jovana Nedeljković

Rekreativno trčanje mnogi posmatraju isključivo kao pogodan način mršavljenja, međutim pogodnosti ovakve rekreacije su višestruke i ukoliko se pravilno upražnjava, benefiti za zdravlje su brojni i reflektuju se na različite načine.

Sa ciljem da popularizuje rekreativno trčanje i sport generalno, osnovan je Atletsko rekreativni klub „Fruška gora“, a ovo ime odabrali su jer smatraju da je ova lepa planina možda najveće blago koje Novi Sad i okolina imaju.

Fruška Gora
Fruška Gorafoto: Printscreen / Youtube / Djordje Jojkic

Organizacijom atletskih trka i drugih sportskih događaja, ovaj klub teži da da priliku građanima različitih uzrasta, da se pronađu u aktivnom bavljenju sportom.

O značaju održavanja manifestacija kao što su trke razgovarali smo sa članovima kluba.

Kako su nam objasnili, najveći značaj je popularizacija sporta i trčanja generalno ali i cilj im je da pokažu da sportom mogu da se bave svi i da on nije rezervisan samo za profesionalce odnosno vrhunske sportiste.

"Na trci sa nekoliko stotina trkača ima mesta samo za troje na postolju. Međutim, poenta je da se svi osećaju kao pobednici, jer oni to i jesu - pobedili su sami sebe. Stoga svi i dobijaju finišerske medalje. Pored toga, na našim trkama nema, takozvane, elite. Volimo mi brze trkače, i oni su uvek naši dragi gosti, ali zna se da će petostruki pobednik dobiti isti tretman kao i neko ko trči maraton blizu vremenskog limita", objašnjavaju nam iz kluba.

Smatraju da su u cilju da popularizuju trčanje i uspeli, jer je danas broj rekreativnih trkača i broj trka veoma porastao.

Sam klub ARK "Fruška Gora" osnovan je 2008. godine od strane rekreativaca koji su želeli da se lakše organizuju da idu na trke. Već dve godine nakon toga, organizovali su i svoju prvu autentičnu trku koja trkačima pruža totalno drugačiji doživljaj u odnosu na "običan" maraton.

U pitanju je „Noćni maraton“ koji je na početku imao skroman broj učesnika, međutim to se vremenom promenilo, te se povećao broj i promenili su se standardi na trci.

1 / 2 Foto: Atletsko rekreativni klub FRUŠKA GORA

U mnogim segmentima smo bili pioniri, i zbog toga, često, naletali na kritike, da bi već dogodine te novine usvajale i druge trke u zemlji", navode iz kluba.

Kako im je planina po kojoj nose naziv praktično tu "preko puta", odlučili su da iskoriste njene čari te ubrzo organizovali „Otvoreno prvenstvo Fruške gore u planinskom trčanju“.

"Prvenstvo sa svojim šaljivim nazivom je nastalo kao rođendanska trka našeg člana i osnivača, Boška Stupara i održalo se do danas tako da smo ove godine imali jedanaesto izdanje. Trčanje po planini je poseban vid trkačkog mazohizma u kom naši trkači baš uživaju. Blato sa patika i opreme opere mašina, a osmehe na licima nakon uspešno završene ne baš lake trke ne može niko obrisati", kažu.

1 / 3

Na kraju su organizovali još jednu neobičnu trku koja ima ekološki cilj, a to je "Reciklažni maraton" koji postoji od 2013. godine gde trkači i organizatori recikliraju pozitivnu energiju i zaostavštine sa prethodnih trka i gde sumiraju utiske sa prethodnih trka, jer je "Reciklažni maraton" ujedno i poslednja drumska polumaratonska i maratonska trka u sezoni u našoj zemlji.

1 / 4 Foto: Ves.Photography

Kako su u pitanju učesnici trka, objašnjavaju nam da ih im u svim generacijama, ali da je najveći broj trkača srednjih godina od 35 do 50 - takozvani mlađi veterani, jer se u atletici veteranom smatra svako stariji od 35. Mlađih trkača ima u manjem broju. A za to postoji logično objašnjenje.

"Naša trka nije orjentisana ka eliti, a dugoprugaško trčanje se u tim godina smatra dosadnim. Tek kada uđu u veteranske godine i kada im primarni sport postane suviše zahtevan za njihove mišiće, oni se okrenu ka trčanju i satima samoće na stazi u kojima čovek ima vremena da u svojoj glavi reši mnoge probleme, ali i da se posvađa sa samim sobom", kažu iz kluba.

Kao što smo gore rekli, pomenuti sportsko-rekrreativni klub organizuje trke koje su po mnogo čemu specifične. Članovi kluba se maksimalno trude da trkama daju neku osobenost, neki prepoznatljiv momenat koji će ljude vezivati i vraćati na trke.

"Кod „Recilažnog“ je to da nema formalnog odustajanja, kod „Otvorenog prvenstva Fruške gore“ u osećaju šume, a kod „Noćnog“ taj osećaj da se trči po mraku", navode.

Međutim postoji nešto zajedničko i vrlo karakteristično za sve trke. To je finiš okrepa na kojoj trkači nadoknade energiju i elektrolite izgubljene tokom trke.

Kako kažu iz kluba okrepa je, u poređenju sa drugim trkama izuzetno bogata, a zbog toga i prilika da trkači, rasterećeni trke koja je iza njih, popričaju jedni sa drugima, razmene iskustva, pohvale se ili požale.

"Mi organizatori se tada trudimo da se umešamo među njih, da čujemo šta je valjalo, a i šta nije, da se takve stvari dogodine ne bi ponovile. Jer jedno je trku videti očima organizatora, a sasvim drugo očima trkača. A još ako je trkaču u tom trenutku u ruci limenka piva, reči same krenu. Sva patnja i bol se momentalno zaboravi i razmišlja se samo Кada je sledeća trka?", rekli su nam za kraj.

Tekst je objavljen u sklopu Projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Bonus video:

03:00

TRKA JA TO MOGU OKUPILA 1.500 ŽENA NA ADI! Kompanija dm drogerie markt i Beogradski maraton napravile akciju za pamćenje

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.