"MA ONAJ KO JE IZMISLIO...": Zadatak iz srpskog jezika za PETI RAZRED zbunio i RODITELJE, možete li da ga REŠITE?
Udžbenik, Foto: Profimedia

za razmišljanje

"MA ONAJ KO JE IZMISLIO...": Zadatak iz srpskog jezika za PETI RAZRED zbunio i RODITELJE, možete li da ga REŠITE?

Kako stoji u udžbeniku, zadatak je bio da se od postojećih ponuđenih rečenica stvore nove smislene rečenice, pri čemu bi se đaci smeli da menjaju samo po jedno slovo u svakoj reči

Objavljeno:

Zadatak iz srpskog jezika za peti razred osnovne škole doveo je u nedoumicu najpre jednog osnovca i njegove roditelje, a onda i druge ljude, kada je nakon što je završio na internetu bio označen kao "zadatak bez pravog rešenja".

Na društvenoj mreži "Redit", neimenovani Srbin postavio je fotografiju naizgled lakog zadatka iz udžbenika za peti razred iz srpskog jezika koji je neplanirano zadao velike muke ne samo osnovcima, već i malo starijim ljudima. Zbog nemogućnosti rešavanja jednog dela ovog zadatka, mnogi su se složili da možda ipak nije prikladan za decu od 11 ili 12 godina.

"Da li neko može da reši ovaj zadatak iz srpskog za 5. razred? Ni ukućani ne mogu da pomognu", napisao je Srbin, pa priložio i fotografiju u kojoj se može videti ceo zadatak.

Kako stoji u udžbeniku, zadatak je bio da se od postojećih ponuđenih rečenica stvore nove smislene rečenice, pri čemu bi se đaci smeli da menjaju samo po jedno slovo u svakoj reči.

Udzbenik
foto: Profimedia

"U svakoj reči u datim rečenicama promeni samo po jedno slovo da dobiješ druge reči a da rečenica ima smisla.

a) Miša prati Maru. b) Karmen sarađuje sa bankom. v)Grci voze motor. g) Roboti prinose kamere", glasi zadatak.

"Izvinite što pitam, ali šta je bre ovo?"

I dok kod a, b, i g dela nije bilo problema, ipak treća rečenica i njeno menjanje zadalo je muke čak i onima koji su školu mnogo godina pre završili.

"Goci voli Kotor, otkud ja znam. Samo ostavi Gocija u tom primeru, pa posle kad nastavnica pita šta znači Goci nek joj objasni istoriju romanijske muzike", "E i ja to gledam, samo sam došla do 'Orci vole Kotor'. Znaš kao Ork, ono čudo iz Warkraft-a, "Grci vole mater", "Goci vozi mater (u bolnicu)", "Irci vole Kotor", "Hteo sam da uklopim sa Brci ali ne uspevam", "More onaj ko je izmislio taj zadatak neka ga sam rešava", "Izvinite što pitam, ali šta je bre ovo?!", bili su samo neki od komentara onih koji su ostali zbunjeni zadatkom iz srpskog jezika i koji nisu uspeli da ga reše.

Da li vi znate tačan odgovor?

Bonus video:

02:35

PUŠKICE ODLAZE U ISTORIJU, STIŽE MNOGO NAPREDNIJE SREDSTVO! Nemoguće utvrditi da li je zadatak napisao učenik ili telefon?

(Espreso/Blic/Gordana Vuksanović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.