POČELA PRIJAVA OSMAKA ZA IZBORNI PREDMET NA MALOJ MATURI: Većina odabrala OVAJ PREDMET prošle godine!
Učenici u klupama/ ilustracija, Foto: Marina Lopičić

ispit zakazan za 22. i 23. mart

POČELA PRIJAVA OSMAKA ZA IZBORNI PREDMET NA MALOJ MATURI: Većina odabrala OVAJ PREDMET prošle godine!

Ukoliko se predomisle, odnosne žele da promene predmet koji će polagati na trećem testu to mogu da urade 29. i 30. januara

Objavljeno:

Prijavljivanje učenika osmog razreda za izborni predmet koji će polagati kao treći test na završnom ispitu počelo je pre tri dana, a do sada je pristiglo 2.500 prijava.

Đaci mogu da se prijave putem portala Moja srednja škola ili u svojim školama do 29. decembra. Probni završni ispit zakazan je za 22. i 23. mart. "Na teritoriji Republike Srbije oko 65 hiljada osmaka će ove godine polagati završni ispit, a za ova tri dana od kada traje prijavljivanje za treći test u okviru završnog testa oko 2.500 đaka je iskazalo interesovanje", rekao je za Tanjug Dragan Filipović, načelnik Školske uprave Beograd.

Kao i prošle godine, treći test će biti drugačiji, naveo je on.

- Nije reč o kombinovanom testu već oni biraju jedan od pet ponuđenih predmeta. Iskazivanje interesovanja je do 29. decembra preko portala Moja srednja škola ili pisanim putem u školi koji će predmet od pet ponuđenih - biologija, geografija, istorija, fizika ili hemija, raditi kao treći test na završnom ispitu - rekao je Filipović.

Nakon toga, učenici će u januaru već prve nedelje nakon raspusta već 22. do 26. januara moći da provere svoj izbor na portalu Moja srednja škola ili neposredno u školi.

Đaci u klupama / ilustracija
Đaci u klupama / ilustracijafoto: Aleksandar Jovanović Cile

- Ukoliko se predomisle, odnosne žele da promene predmet koji će polagati na trećem testu to mogu da urade 29. i 30. januara, takođe to će biti i mogućnost za sve učenike koji u navedenom roku do 29. decembra nisu uspeli da prijave, da to naknadno učine - rekao je Filipović.

- Probni završni ispit biće održan 22. i 23. marta. Novina ove godine je da ukoliko učenici na probnom završnom ispitu pokažu loše rezultate i to ne budu njihova očekivanja učenici će imati mogućnost da i u periodu od 8. do 11. aprila donesu konačnu odluku iz kojeg će predmeta raditi treći test na završnom ispitu - rekao je Filipović.

Prošle godine se najveći broj učenika opredelio da polaže biologiju, njih 38 posto, a najmanje učenika se odlučilo za fiziku.

- Ove godine u cilju uspostavljanja efikasnije komunikacije, otvoren je i viber kanal 'Moja srednja škola – Info kanal', na kome roditelji, kao i učenici mogu pročitati informacije i obaveštenja o polaganju završnog ispita, prijemnog ispita, kao i upisa u srednje škole - rekao je Filipović.

Bonus video:

02:13

POČELO POLAGANJE MALE MATURE: Školarci završili sa srpskim, a čeka ih još matematika i kombinovani test

(Espreso/Telegraf.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.