NORVEŽANIN OŽENIO SRPKINJU SA KOSOVA , A SADA ZAJEDNO SLAVE ARANĐELOVDAN: Evo kako im izgleda SLAVA (FOTO)
Slava, Foto: Nebojša Mandić, Zorana Jevtić, Filip Plavčić, Beta

ljubav ne poznaje veru

NORVEŽANIN OŽENIO SRPKINJU SA KOSOVA , A SADA ZAJEDNO SLAVE ARANĐELOVDAN: Evo kako im izgleda SLAVA (FOTO)

Norvežanin prihvatio pravoslavlje i već dve decenije u domu slavi Aranđelovdan

Objavljeno: 23:21h

Uobičajeno je da se krsna slava prenosi s kolena na koleno, sa oca na sina. Međutim, Kristina je tradiciju slavljenja slave „prenela“ u Norvešku – a, njen suprug, Norvežanin, prihvatio je pravoslavlje i već više od dve decenije u njihovom domu se obeležava Aranđelovdan.

"Kao mlada likovna umetnica, Srpkinja sa Kosova, u januaru davne 2002. preselila sam se u Norvešku. Moj suprug, Havard Karlsen, kršten Vuk u našoj pravoslavnoj crkvi na Šar-planini na Kosovu, i ja, želeli smo da nastavim sa slavljenjem slave, u duhu naše srpske tradicije“, kaže Kristina i objašnjava kako je njihova porodica dobila sveca zaštitnika.

Slavu slave dva dana

"Mi slavimo veče i dan slave sa dragim gostima i rodbinom, 20. i 21. novembar. Pored slavskog kolača, sveće, žita i vina, priprema se i naša srpska hrana sa pečenjem, pitom i sarmom za ručak“, otkriva nam i šalje fotografije slavske trpeze.

Kristina Čepkenović Karlsen rođena je 29. januara 1976. godine u Lipljanu, na Kosovu i Metohiji, gde je završila osnovnu i srednju školu, dok je Akademiju likovne umetnosti studirala na Univeritetu u Prištini i magistrirala 2000. godine likovnu umetnost na polju grafike. Izlaže svoje radove po brojnim galerijama u Norveškoj, Helsinkiju u Finskoj, a od 2016. godine ponovo izlaže u Srbiji.

Bonus video:

00:13

Krsna slava Srpskе naprеdnе strankе – Svеta Pеtka

(Espreso/Nova S)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.