ŠABIĆ ZAHTEVA OD VLASTI: Omogućiti uvid u spise predmeta "helikopter"
Foto: Zorana Jevtić

šta je sporno?

ŠABIĆ ZAHTEVA OD VLASTI: Omogućiti uvid u spise predmeta "helikopter"

Reč je o rešenju Poverenika kojim je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu naloženo da portalu "Tango Siks" omogući uvid u spise predistražnog postupka, vođenog povodom pada helikoptera Vojske Srbije
Objavljeno: 10:30h

Poverenik za informacije Rodoljub Šabić podneo je zahtev Vladi Srbije da, u skladu sa zakonom, prinudom obezbedi izvršenje rešenja Poverenika.

Reč je o rešenju Poverenika kojim je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu naloženo da portalu "Tango Siks" omogući uvid u spise predistražnog postupka, vođenog povodom pada helikoptera Vojske Srbije.

foto: Milan Obradović

Kako je saopšteno iz Kancelarije Poverenika, nakon što je posle 15 meseci pretkrivičnog postupka Tužilaštvo i javno saopštilo da krivičnog postupka povodom te nesreće neće biti, te odbilo zahteve zainteresovanih istraživačkih ekipa novinara za pristup informacijama, oni su se žalili Povereniku, koji je našao da su žalbe osnovane. "Poverenik je našao da su žalbe dve istraživačke ekipe novinara, portala "Tango Six" i "Insajder" osnovane i doneo rešenja kojima je naložio Višem javnom tužilaštvu (VJT) da tražiocima stavi na raspolaganje tražene informacije, a VJT, iako je bilo dužno da postupi po rešenjima Poverenika, nije to učinilo. Umesto toga, navodi Šabić, obavestilo ga je da je "stavilo predlog" Republičkom javnom tužilaštvu (RJT) da podnese tužbe radi poništenja rešenja Poverenika, te da je "postupanje po nalogu iz rešenja Poverenika bespredmetno".

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.