NDH JE FINANSIRALA ČETNIKE: Hrvatski mediji otkrili šokantnu istinu o Drugom svetskom ratu!
Foto: Wikipedia

dokumenti ne lažu

NDH JE FINANSIRALA ČETNIKE: Hrvatski mediji otkrili šokantnu istinu o Drugom svetskom ratu!

Četnički vojvoda Uroš Drenović igrao je ključnu ulogu u saradnji sa ustašama. On je poznat po tome što je zarobljene partizanske komandante prodavao Nemcima za novac
Objavljeno: 10:02h

Istorijska je činjenica da su četnici i ustaše sarađivali u borbi protiv partizana, od 1942. godine pa nadalje.

Jedna od najpoznatijih fotografija, koja svedoči o ovoj saradnji, snimljena je u okolini Banja Luke 1942. godine. Na slici četnički vojvoda Uroš Drenović nazdravlja sa ustaškim oficirima, posle sporazuma koji su sklopili nešto ranije.

Inače, Drenović se u početku borio u redovima partizana, ali čim je saznao da je u okolini Manjače, odakle je bio, formiran četnički odred, pridružio im se.

Drenović je brzo sklopio prvi u nizu sporazuma sa ustašama, o zajedničkoj borbi protiv partizana.

foto: Wikipedia

- Potpisati izjavljujem, da sam uvek priznavao NDH, ali da sam otišao u šumu, da spasim goli život, naroda u ovom kraju, kao i sebe, koje su neodgovorni elementi počeli nemilice ubijati i pljačkati. Ujedno izjavljujem, da ću zajedno sa svojim naoružanim ljudima, kada očistimo zajedno sa hrvatskom vojskom, prema naređenjima vojnog zapovedništva čitav ovaj teritorij od komunističkih bandi, staviti se na potpuno raspoloženje sa svojim naoružanim ljudima domobranstvu - izjavio je tad već vojvoda Drenović na sastanku u hotelu "Bosna" s ustaškim zapovednicima u Banja Luci. Njegov primer su sledili i mnogi drugi četnički zapovjednici.

Kao protivuslugu, NDH se obavezala:

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.