ZNATE LI KAKO JE JAGODINA DOBILA IME? Njena PROŠLOST krije ZANIMLJIVU PRIČU koju malo ko zna
Foto: Printscreen/youtube/SRBIJA DRONOM

poreklo

ZNATE LI KAKO JE JAGODINA DOBILA IME? Njena PROŠLOST krije ZANIMLJIVU PRIČU koju malo ko zna

Legenda o krčmarici Jagodi, koja je i zaslužna za nastanak današnjeg grada, i danas se pominje

Objavljeno:

Ako postoji grad u Srbiji koji je jedinstven po mnogo čemu, onda je to sigurno onaj koji leži na reci Belici, u Pomoravskom okrugu. Nekadašnje Svetozarevo, današnja Jagodina prvi put je u spisima pomenuta pred sam kraj 14. veka, a kako navodi „Vikipedija“, u pitanju je dokument datiran 15. jula 1399. godine.

Vremenom se grad menjao i razvijao, da bi danas postao centar Pomoravskog okruga u svakom smislu te reči. Izuzev akva-parkom, koji privlači veliki broj turista u toku sezone, Jagodina se može pohvaliti i mnogim atrakcijama koje su interesantne za posetu u toku cele godine.

Na početku beše selo

Legenda o krčmarici Jagodi, koja je i zaslužna za nastanak današnjeg grada, i danas se pominje.

Podno Crvenog brega nekada davno ljudi su počeli da se doseljavaju, pa je tako polako nastajalo i naselje. A iznad njega postojao je han. Devojka po imenu Jagoda bila je krčmarica u tom hanu. I ništa to ne bi bilo neobično da Jagoda nije imala i „noćne izlaske“.

Kako navodi lokalna legenda o nastanku grada, nakon što bi završila sa posluživanjem gostiju u hanu, Jagoda bi se u društvu 40 muškaraca uputila u pljačku bogatih karavana, koji su putovali Carigradskim drumom.

Jagodina
Jagodinafoto: Printscreen/youtube/SRBIJA DRONOM

Onda se desilo ono što niko nije očekivao...

Iako su joj prijatelji sa kojima je išla u pljačku dozvolili da mladića, u koga se jednom prilikom zaljubila, povede u svoje dvore, čini se da nisu mogli da joj oproste, smatrajući to svojevrsnom izdajom. Nije poznato kako i zašto, tek Jagodine dvore jedne noći je zahvatio plamen.

Tako su u jednom trenu nestali i han i dvori i Jagoda, a narod je ostao da sa kolena na koleno prenosi legendu, uz napomenu da se „jezivo kikotanje“ zaljubljene Jagode moglo čuti tokom narednih godina na tom mestu.

Uz Zavičajni muzej Jagodina, koji se nalazi u centralnoj gradskoj ulici i sadrži odličnu postavku artefakata otkrivenih na području grada, Muzej voštanih figura je sasvim sigurno jedna od atrakcija grada na reci Belici. Tim pre što je u pitanju jedinstven muzej u našoj zemlji.

A u blizini tog muzeja nalazi se i zoološki vrt, kao i, sada već čuveni akva-park, po kome je Jagodina nadaleko poznata.

Bonus video:

01:27

USPEO U SVETU, PA SE VRATIO U RODNO SELO DA PODIGNE CRKVU: Miljan je PONOS svoje porodice i CELE Srbije (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/Ona.rs, Aleksandra Blažević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.