OD OTPADA DO GORIVA: Šta je potrebno da se uradi?
Novi Sad, Foto: Beta

ekologija

OD OTPADA DO GORIVA: Šta je potrebno da se uradi?

Plan je da se svim domaćinstvima i privredi omoguće kante i poveća broj kontejnera za primarnu selekciju otpada kako bi se podigla svest građana o neophodnosti reciklaže i zaštiti životne sredine

Objavljeno:

Kao drugi po veličini grad u Srbiji, Novi Sad se svrstava i u najveće proizvođače otpada u regionu, što ujedno dovodi i do ogromnog problema sa kojim se suočava – upravljanja njime.

Odlaganje proizvedenog otpada se vrši još uvek na primitivan način, odnosno stvaranjem deponija koje su veoma štetne po okolinu.

Poslednjih deset godina Novi Sad je u programe i projekte u oblasti unapređenja životne sredine uložio više od tri milijarde dinara. Jedan od najvažnijih projekata je Regionalni centar za upravljanje otpadom u Novom Sadu.

Osnovna ideja ovog projekta je uklanjanje postojećih deponija i posmatranje otpada kao sirovine, odnosno goriva, čime će se najveći deo reciklirati u zatvorenom prostoru a samo manji procenat, onoga za koji još uvek nismo dostigli nivo napretka, deponovaće se.

Time će se, suprotno dosadašnjoj praksi, umesto zagađenih zemljišta na kojima su deponije stvarati plodno i zdravo zemljište. Samim tim stvoriće se čistiji vazduh, zemlja i voda.

Plan je da se svim domaćinstvima i privredi omoguće kante i poveća broj kontejnera za primarnu selekciju otpada kako bi se podigla svest građana o neophodnosti reciklaže i zaštiti životne sredine.

Izgradnja Regionalnog centra za upravljanje otpadom u Novom Sadu, čiji je početak planiran za kraj 2023. ili početak 2024. godine, doneće velike i pozitivne promene u zaštiti životne sredine, kako za grad i njegovu okolinu tako i za ceo region.

Evropska komisija je prepoznala ovu inicijativu i ocenila novosadski projekat kao jedan od najbolje urađenih u Srbiji.

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.