STIŽU OBILNE PADAVINE, OČEKUJE SE I DO 20 CENTIMETARA SNEGA! Poznati meteorolog UPOZORIO na prodor HLADNOG FRONTA
Sneg, Foto: Stefan Stojanović

spremite se

STIŽU OBILNE PADAVINE, OČEKUJE SE I DO 20 CENTIMETARA SNEGA! Poznati meteorolog UPOZORIO na prodor HLADNOG FRONTA

Osim pada temperature i jačeg zahlađenja, hladni front doneće i skretanje vetra na veoma jak severozapadni, koji će pri prodoru hčadnog fronta imati olujne udare od 70 km/h

Objavljeno:

U narednim satima preko Srbije se očekuje dalje premeštanje hladnog fronta, u sklopu veoma izraženog ciklona, koji se svojim centrom premešta preko Panonske nizije dalje prema severoistoku. Hladni front na svom putu doneće dalji pad temperature vazduha, ali i pojačanje vetra, pri čemu se očekuju olujni udari.

U toku večeri i noći u svim predelima Srbije očekuje se kiša, umerenog, ponegde i jakog intenziteta, dok se na jugu ponegde očekuju i pljuskovi sa grmljavinom.

Na višim planinama se očekuje sneg, a uz prodor hladnog fronta kiša će i na nižim planinama preći u sneg, pri čemu će se snežna granica spustiti na 1000 metara nadmorske visine, tokom noći i niže.

Sneg
Snegfoto: RINA

Temperatura vazduha tokom večeri nakon prodora hladnog fronta i priliva osetno hladnije vazdušne mase sa severa biće od 4 do 10°C, u Beogradu oko 5-6°C. Na planinama će temperatura opasti ispod 0°C, tokom noći na višim planinama i na -5°C.

Očekuju se olujni udari severozapadnog vetra od 70 km/h

Osim pada temperature i jačeg zahlađenja, hladni front doneće i skretanje vetra na veoma jak severozapadni, koji će pri prodoru hčadnog fronta imati olujne udare od 70 km/h.

Zbog veoma izraženog gradijenta vazdušnog pritiska, i u subotu će biti veoma vetrovito, uz veoma jak severozapadni vetar, povremeno sa olujnim udarima od 60 do 70 km/h. Najjači olujni udarui vetra očekuju se na istoku Srbije i na planinama.

U predelima sa snegom očekuju se snežna vejavica i mećava, pa će u ovim predelima biti obavezna upotreba zimske opreme, a i preporučuje se da se bez preke potrene ne kreće na put.

Mećava
Mećavafoto: Printscreen/RTS

Tokom večeri i noći širom Srbije očekuje se dodatnih 10 do 20 litara kiše po kvadratnom metru, a u brdsko-planisnkim predelima 10 do 20 cm snega.

U subotu se na severu Srbije očekuje suvo. Tokom jutra i prepodneva padavine će prestati i na zapadu i jugu Srbije, a tokom celog dana padaće u istočnim i jugoistčnim predelima Srbije i u delovima centralne Srbije.

Najobilnije padavine očekuju se na istoku Srbije, u oblasti Homolja i u Braničevskom okrugu, a padavine će u ovim predelima biti praćene olujnim severozapadim vetrom od 70 km/h.

Dobra vest da će vetar u subotu uveče prema vremenskoj prognozi oslabiti, a da se drugo dana očekuje stabilizacija vremena, uz delimično razvedravanje.

Minimalna temperatura u subotu biće od 2 do 6°C, tokom dana maksimalna dnevna od 4 do 8°C, u Beogradu do 6°C.

U nedelju ujutro na severu i zapadu Srbije ponegde se očekuje i slab mraz. Tokom dana maksimalna temperatura u Srbiji od 5 do 9°C, u Beogradu do 7°C.

Otopljenje se očekuje u ponedeljak, a već u utorak nova promena vremena, pa se od srede očekuje kišovito i hladnije, uz sneg na planinama.

Bonus video:

00:58

Sneg obeleo planinu Goliju

(Espreso / Telegraf / Đorđe Đurić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.