STIŽE JAKO ZAHLAĐENJE U SRBIJU: U ovim delovima će pasti i do 20 CM SNEGA, ovo je najnovija prognoza za NOVEMBAR
Sneg, Foto: Profimedia

vreme

STIŽE JAKO ZAHLAĐENJE U SRBIJU: U ovim delovima će pasti i do 20 CM SNEGA, ovo je najnovija prognoza za NOVEMBAR

Pad temperature vazduha se očekuje uz prodor hladnog fronta

Objavljeno:

Tokom petka u Srbiji se očekuje jače pogoršanje vremena sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Glavnina promene vremene očekuje se posle podne kada će u celoj Srbiji doći do osetnijeg pada temperature vazduha. Pad temperature vazduha se očekuje uz prodor hladnog fronta i tada će jugozapadni vetar biti u skretanju na veoma jak severozapadni, prolazno i sa olujnim udarima.

Kiša će u većem delu Srbije biti umerenog do jakog intenziteta, povremeno i sa pljuskovima sa grmljavinom.

Posle podne kiša će vrlo brzo na višim planinama preći u sneg, a tokom večeri i noći snežna granica spsutiće se i na 600-800 metara nadmorske visine, kasnije tokom noći ka suboti i na 500 metara nadmorske visine.

Najobilniji sneg padaće na planinama zapadne i jugozapadne Srbije u petak uveče, u noći ka suboti na jugu Srbije, a tokom subote na planinama jugoistočne i istočne Srbije.

Sneg na planinama
Sneg na planinamafoto: RINA

U subotu se u brdsko-planinskim predelima očekuje obilniji sneg, naročito na planinama južne i jugoistočne Srbije. U većini planinskih predela očekuje se formiranje snežnog pokrivača od 10 do 20 centinetara. Sneg će u ovim predelima biti praćen jakim, na udare i olujnim severnim vetrom, pa se očekuju snežna mećava i vejavica.

Obilni sneg, uz jak i olujni vetar mogao bi da predstavlja i veliku opasnost na putevima kroz brdsko-planinske predele, pa će biti obavezna upotreba zimske opremema, a bez oreke potrebe ne terba kretati na put.

Donja snežna granica nalaziće se na oko 400-500 metara, lokalno i na 200-300 metara, pa će uslova za susnežicu i sneg biti ponegde i u nižim predelima centralne, zapadne, južne, istočne i jugoistočne Srbije. U ostalim nižim predelima očekuje se kiša.

U Vojvodini se očekuje potpuno suvo, a tokom dama prestanak padavina očekuje se i u ostatku severne Srbije, ali i na zapadu Srbije.

Zahlađenje
Zahlađenjefoto: Filip Plavčić

Za vikend pravi zimski uslovi

Prema trenutnoj vremenskoj prognozi, temperatura u subotu kretaće se od 2-3 do 7-8°C, u Beogradu od 4 do 6°C. Iznad 500-600 metara nadmorske visine temperatura će biti ispod 0°C, a na višim planinama iznad 1500 metara oko -5°C.

Inače, u predelima sa snegom, on će biti veoma mokar, vlažan i težak, pa bi kao takav mogao da predstavlja opasnost, odnosno da lomi grane, drveća i da čak ošteti i električnu mrežu.

Drugog dana vikenda očekuje se suvo vreme, uz slabljenje vetra. Biće i dalje hladno, uz maksimalne temperature od 4 do 8°C.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za ovo sredinu novembra od 8 do 12°C, ona će posle dužeg vremena za vikend biti ispod proseka.

Otopljenje se očekuje već početkom sledeće sedmice, ali već od utorka pogoršanje sa kišom, na višim planinama sa snegom.

Bonus video:

02:34

OVE ZIME OČEKUJTE MNOGO SNEGA! Meteorolog otkrio kakva vremenska prognoza nas čeka od novembra: PADAVINA ĆE BITI NA PRETEK

(Espreso / Telegraf / Đorđe Đurić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.