OVI PRAVOSLAVNI MONASI SKRIVAJU LICE, NOSE KAPULJAČU I NE PRIČAJU: Znate li šta je VELIKA SHIMA i ANĐEOSKI OBRAZ?
Shima monahinja, Foto: TASS / ddp USA / Profimedia

ko su shima monasi?

OVI PRAVOSLAVNI MONASI SKRIVAJU LICE, NOSE KAPULJAČU I NE PRIČAJU: Znate li šta je VELIKA SHIMA i ANĐEOSKI OBRAZ?

Velikoshimnik dobija platneni izvezeni komad sa kapuljačom koji podseća kao epitrahilj

Objavljeno:

Shima je svečana zakletva (obred) pravoslavnih monaha pridržavanja posebno strogih podvižničkih pravila ponašanja. Shimom se takođe naziva monaška mantija, zbirka odežde monaha.

Stepeni pravoslavnog monaštva

Pravoslavno monaštvo je podeljeno na 3 stepena: rasofor, mala shima i velika shima.

Mala shima

Postriženi u malu shimu (mantiju), promijeni ime i daje zavjete poslušnosti, čednosti i neposjedovanja. Odežda maloshimnika sastoji se od mantije. Pri uzimanju male shime monah na leđima nosi izvezeni kvadratni oblik platna koji ga podseća na date zavete.

Velika shima

Ovo je potpuno otuđenje od sveta za sjedinjenje sa Bogom. Monah, koji je uzeo veliku shimu — zove se Velikoshimnik ili pustinjak. Postriženje monaha u veliku shimu obavlja se svečano i duže nego u malu.

Velikoshimnik dobija platneni izvezeni komad sa kapuljačom koji podseća kao epitrahilj. Taj deo se vidi kod mnogih svetitelja i svetiteljki izobraženih ikonomima. Obično žive odvojeno od ostalog bratstva, a ne učestvuju u bilo kojoj poslušnosti, osim službe i liturgije duhovništva. Vladika pustinjak je isključen od rukovodstva eparhije, monasi sveštenici su oslobođeni svih dažbina.

Velika shima tj. anđeoski obraz (grč. μεγαλόσχημος) je treći monaški stepen koji primaju monasi i monahinje koji svoj dalji život provode u bogomisliju, ćutanju, poslušanju i nesticanju materijalnog bogatstva. Čin velike shime izložen je u Velikom trebniku. Prilikom primanja velike shime obično se velikoshimniku, odn. velikoshimnici daje novo ime.

Bonus video:

01:50

LJILJANA HABJANOVIĆ-ĐUROVIĆ: Ovo je pokušaj razaranja pravoslavlja, to traje od 17. veka!

(Espreso / Vikipedija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.