POSLE SKANDALA U KOJI JE UMEŠAN VOJISLAV ŠEŠELJ, LAUŠEVIĆ JE KUPIO PIŠTOLJ! Događaj iz 1991. promenio je SVE
Žarko Laušević, Foto: Printscreen/youtube/Centar film

STRAŠNO

POSLE SKANDALA U KOJI JE UMEŠAN VOJISLAV ŠEŠELJ, LAUŠEVIĆ JE KUPIO PIŠTOLJ! Događaj iz 1991. promenio je SVE

Predstava je inače rađena po tekstu Siniše Kovačevića, a u režiji Vladimira Miličina

Objavljeno:

Proslavljeni glumac Žarko Laušević preminuo je danas u 63. godini života u Beogradu. Tužnu vest o odlasku velikana je potvrdila njegova porodica, a po mnogima ono što se dogodilo u Jugoslovenskom dramskom pozorištu krajem maja 1991. godine promenilo je iz korena život glumca Žarka Lauševića.

Ili je barem njegov život odvelo nenadano jednim sasvim novim putem. Tog maja pre više od 30 godina prekinuta je predstava “Sveti Sava” Narodnog pozorišta iz Zenice.

Predstava je inače rađena po tekstu Siniše Kovačevića, a u režiji Vladimira Miličina. Tada predstavu prekinuo tadašnji lider radikala Vojislav Šešelj.

“Kada sam pokušao da je odigram u svom matičnom pozorištu, dogodio se jedan od najmračnijih događaja u istoriji jugoslovenskog teatra. Vojislav Šešelj, lider Radikalne partije, pojačan sa jednim bivšim popom, Žarkom Gavrilovićem i njegovom Svetosavskom strankom, divljački su prekinuli moju predstavu i onemogućili njeno izvođenje”, pisao je Laušević u jednoj od svojih knjiga.

Vojislav Šešelj
Vojislav Šešeljfoto: Printscreen

Laušević je pre neku godinu gostujući kod Ivana Ivanovića rekao da veruje bi ta predstava i danas bila prekinuta. Rekao je da je tadašnjem državnom vrhu bio potreban neki "povod".

“Ona nije nosila ništa loše, prekinuli su je ljudi koji nisu bili ni upoznati sa predstavom. To je takozvano botovsko, naručeno prekidanje bilo u Beogradu. Odigrana je pre toga u Novom Sadu i imala ovacije 20 minuta. Tadašnjem državnom vrhu je trebao neki povod. Nije to bilo poželjno u tom trenutku. Moglo je bilo šta tih dana da se dogodi samo je trebalo naći povod”, kaže Laušević, pisao je "Nedeljnik".

Kada je prekinuta predstava, Laušević se obratio publici. Rekao je prisutnima potresne reči.

Žarko Laušević
Žarko Lauševićfoto: © ATA Images

Molim vas da svoj sud, ma kakav bio, sačuvate za kraj predstave. Niste vi veći Srbi od mene, Siniše Kovačevića ili bilo kog drugog učesnika ovde”, rekao je tada glumac kada je krenula salva povika i uzvika iz publike.

Mnogo toga je smetalo onima koj isu došli da prekinu predstavu, između ostalog i to što je Sveti Sava u njoj pre nego što se zamonašio vodio ljubav. Posle tog incidenta Lauševiću su stizale pretnje, a on kako se navodilo, “po savetu policije kupuje pištolj, koji od tada nosi u torbi sa sobom”.

Nastavak njegove sudbine je poznat i ovekovečen u njegovim knjigama o zatvorskim danima. Podsetimo, u noći između 30. i 31. jula 1993. godine je Žarko Laušević u podgoričkom kafiću “Epl” ubio Dragora Pejovića (20) i Radovana Vučinića (19) i ranio Andriju Kažića.

Bonus video: Laušević na premijeri posle izlaska iz bolnice

01:07

Laušević na premijeri posle izlaska iz bolnice

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.