DESET GODINA OD OBNOVE VERSKE SLUŽBE U VOJSCI SRBIJE: Danas SVEČANOST povodom OVOG važnog segmenta ORUŽANIH SNAGA
Patrijarh Porfirije, ministar Miloš Vučević i general Milan Manoijlović, Foto: Ministarstvo odbrane

DANAS SVEČANOST

DESET GODINA OD OBNOVE VERSKE SLUŽBE U VOJSCI SRBIJE: Danas SVEČANOST povodom OVOG važnog segmenta ORUŽANIH SNAGA

Shodno ustavnim pravima svakog pripadnika Vojske Srbije na ostvarivanje slobode veroispovesti i to isključivo po sopstvenoj volji, verska služba organizovana je na osnovu Zakona o Vojsci Srbije od 1. januara 2008. godine

Objavljeno:

Vojni sveštenici stupili su 1. avgusta 2013. na dužnost u Vojsci Srbije, čime je pre 10 godina otvoreno novo poglavlje u dotad skrajnutoj tradiciji verske službe, započetoj još u prvim godinama 19. veka.

Tim povodom danas će biti svečano obeležena decenija ponovnog uspostavljanja ovog, pokazalo se kroz istoriju, važnog segmenta oružanih snaga, a koji je tradicionalno bio prisutan od 1839. pa sve do okončanja Drugog svetskog rata, kada je ukinut pod režimom komunističke vlasti.

Aleksandar Sekulić
foto: PRIVATNA ARHIVA

Kurir je još u subotu, pričom o jereju-kapetanu Aleksandru Sekuliću, najmlađem pravoslavnom vojnom svešteniku po svešteničkom "stažu" najavio ovu svečanost.

Shodno ustavnim pravima svakog pripadnika Vojske Srbije na ostvarivanje slobode veroispovesti i to isključivo po sopstvenoj volji, verska služba organizovana je na osnovu Zakona o Vojsci Srbije od 1. januara 2008. a Vlada Srbije propisala je Uredbu o vršenju verske službe u Vojsci Srbije 24. marta 2011. godine.

Pod okriljem Ministarstva odbrane i sa oficirskim činovima služe pravoslavni sveštenici, islamski imami, katolički kapelani, jevrejski rabini. I svi sa jednim ciljem da kroz molitve i razgovore s vojnicima doprinesu slozi i jačanju odbrambenih snaga Srbije.

Kurir/Mina Branković

Glavni vojni imam Mustafa Jusufspahić

Vojska Srbije promoviše i poštuje versku raznolikost među svojim pripadnicima!

JUSUFSPAHIĆ SA PRIPADNICIMA VOJSKE SRBIJE
JUSUFSPAHIĆ SA PRIPADNICIMA VOJSKE SRBIJEfoto: PRIVATNA ARHIVA

Iako su različite vere i nacije, pripadnici Vojske Srbije imaju zajednički cilj - odbranu otadžbine!

Odnosi među njima su na zavidnom nivou, a u prilog tome ide i jedinstveni bogoslužbeni prostor, islamski i pravoslavni, u Novom Pazaru.

Muftija beogradske Islamske zajednice Srbije i glavni vojni imam Vojske Srbije Mustafa Jusufspahić napominje da je Srbija posle 75 godina otklonila nepravdu prema svom vojniku.

- U poslednjih deset godina uspostavljena je duhovna podrška - verski službenici VS, kao što su vojni sveštenici i verski referenti, pružaju duhovnu podršku vojnicima, oficirima i zaposlenima u vojsci. Vojska Srbije promoviše i poštuje versku raznolikost među svojim pripadnicima, a verska služba VS je tu da podrži različite verske potrebe. Verska služba VS obeležava verske praznike i organizuje verske obrede i ceremonije za pripadnike vojske koji to žele - naveo je glavni vojni imam Jusufspahić, koji ima čin potpukovnika.

Mustafa Jusufspahić
Mustafa Jusufspahićfoto: Privatna arhiva

Islam je, dodaje, u korenima državnosti Srbije i ovo pokazuje da funkcija islama nije samo da brani građane od spoljašnjih napada i unutrašnjeg nereda, već i da omogući pojedinim muškarcima i ženama da ostvare principe svog verovanja u društveno-ekonomskim okolnostima njihovog praktičnog života.

- Veza islama i odbrane zemlje najbolje će se pokazati kroz reči Božjeg poslanika Muhameda (neka je mir i spas na njega): "Ne razdvajaj veru od ljubavi prema zemlji." Ljubav prema zemlji je deo vere. Prema tome, voleti zemlju, braniti je, obaveza je svakog muslimana u onoj zemlji koja ne uzurpira prava muslimana. A mi u ovoj zemlji, hvala bogu, imamo i pravne akte i sva prava koja su data svima, data su i nama muslimanima - napominje muftija Jusufspahić.

Glavni vojni imam podseća da muškarci i žene koji služe u oružanim snagama Srbije imaju pravo na versku slobodu kao i pripadnici šire javnosti:

MUSTAFA JUSUFSPAHIĆ, PATRIJARH PORFIRIJE I GORAN AVRAMOV
MUSTAFA JUSUFSPAHIĆ, PATRIJARH PORFIRIJE I GORAN AVRAMOVfoto: Privatna arhiva

- Pripadnici službe su obično udaljeni iz svojih domova i mogu čak biti poslani u strane zemlje. Ovi pojedinci nisu u mogućnosti da klanjaju i da se mole u svojim matičnim bogomoljama i mogu biti mnogo kilometara daleko od bilo koje kojoj verskim uverenjem pripadaju. Tako da je to bio realan problem za pripadnika naše vojske koji smo mi kao verska služba VS počeli rešavati. Vojna kapelanija je stvorena da obezbedi ovu potrebu.

Glavni vojni kapelan VS potpukovnik Goran Avramov

Ujedinjeni smo u različitosti za zajedničko dobro - služenju našoj vojsci i Srbiji!

GORAN AVRAMOV
GORAN AVRAMOVfoto: Privatna arhiva

Iako smo različitih veroispovesti, u verskoj službi Vojske Srbije se trudimo da svi budemo ravnopravni! Jedan od lepših primera je kasarna u Bačkoj Topoli, gde pripadnici različitih naroda i veroispovesti imaju izuzetne međusobne odnose. Moram da istaknem da pravoslavni sveštenik u Bačkoj Topoli i ja imamo bratski odnos i time dajemo primer i drugima, poručuje u razgovoru za Kurir glavni vojni kapelan Vojske Srbije Goran Avramov, koji je i oficir sa činom potpukovnika.

Veli i da u Somboru, koji je multietnički grad, pripadnici VS izuzetno dobro funkcionišu i međusobno se uvažavaju, kao i da je popunjenost vojnika koji su se prijavili za dobrovoljno služenje vojnog roka na veoma visokom nivou. Iako pripadnici nacionalnih manjina većinom ima dvojno državljanstvo, ipak se opredeljuju da služe svojoj vojsci i otadžbini i Srbiju doživljavaju kao jedinu domovinu.

GORAN AVRAMOV NA DUŽNOSTI
GORAN AVRAMOV NA DUŽNOSTIfoto: Privatna arhiva

Verska služba VS obeležava desetogodišnjicu obnavljanja, a Avramov ističe da je ponovno uvođenje verske službe veoma značajno.

- Vera ima značajnu ulogu u kohezivnom faktoru koji sve pripadnike međusobno povezuje i uči timskom radu i omogućava im da se osećaju kao deo jedne velike porodice koju čini naša vojska i time daju značajan doprinos jačanju moralnih, patriotskih i rodoljubivih vrednosti koje doprinose povećanju operativnih sposobnosti naše vojske. Taj potez je takođe značajan zbog toga što omogućava oficirima, podoficirima i vojnicima da postanu bolji ljudi i samim tim da postanu dobri vojnici i oficiri koji će služiti svojoj vojsci i zemlji - naglašava sagovornik Kurira.

Avramov kao vojni kapelan, pored svakodnevnog služenja svete mise, obilazi i bolesne pripadnike VS i zaposlene u vojnomedicinskim ustanovama, deli svete sakramente pacijentima i bolesnim članovima njihovih porodica, učestvuje na domaćim i međunarodnim vojnim vežbama, priprema vojnike koji se spremaju za odlazak u mirovne misije...

VAŽNOST MEĐUNARODNE SARADNJE
VAŽNOST MEĐUNARODNE SARADNJEfoto: Privatna arhiva

- U našoj upravi za ljudske resurse u Generalštabu VS prisutne su tri veroispovesti: pravoslavna, katolička i muslimanska. Osim prijateljskog, naš odnos je i bratski, na šta sam ponosan. Trudimo se da ne postoje nikakve razlike i da smo svi isti, odnosno da budemo ujedinjeni u različitosti za zajedničko dobro - služenju našoj vojsci i našoj zemlji! Negujemo i međunarodnu vojnu saradnju i time izgrađujemo mostove pomirenja, mira i prijateljstva u celom svetu!


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.