ISPRAVKA: "Lek za sve bolesti" ruskog monaha ne leči ništa
Foto: AP, Stock

ISPRAVKA

ISPRAVKA: "Lek za sve bolesti" ruskog monaha ne leči ništa

Ispravka

Objavljeno: 19:51h

Na portalu Espreso 24.04.2017. objavljena je netačna informacija da postoji "lek za sve bolesti iz poznatog manastira".

U ovom tekstu su, na osnovu analize portala Raskrinkavanje.ba uklonjeni ili izmenjeni sporni delovi, a promenjen je i naslov teksta.

U prvobitnom tekstu je navedeno da postoji recept za koji se tvrdi da može sprečiti uzroke svih bolesti i da je jednostavno, kao i jeftino. Te informacije nisu tačne.

U tekstu se spominje anonimni izvor koji govori o navodnom leku iz ruskog manastira Borovski, kao i doktor Ivan Pavlovič Neumivakin koji je veliki deo svoje karijere posvetio pseudonauci.

Lista recepata za koje je navedeno da leče sve izgleda ovako:

1) Soda bikarbona. Jednom dnevno treba razmutiti jednu ravnu kafenu kašičicu sode bikarbone u čašu vode i popiti. Ali, ovde se mora obratiti pažnja na to da je soda jestiva, odnosno, da ne sadrži aluminijum u sebi, tako da ju je najbolje kupiti u apoteci. Za početak nije loše krenuti sa manjom dozom, sa pola kašičice. Ovo bi najbolje bilo raditi uveče.

2) Hidrogen peroksid 3%. Tri do pet kapi ove supstance treba razmutiti u jednu čašu vode i popiti. To je najbolje raditi ujutru.

3) Zeleni čaj. Jednu šolju ovog čaja, koji je proglašen za najzdraviji napitak na svetu, treba popiti svakog dana.

4) Beli luk. Iako ga mnogi ne vole i izbegavaju da ga jedu zbog jakog mirisa, dobro je poznato da je on prirodni Penicilin. Dovoljan je jedan čen, koji treba iseckati na sitne kockice i ostaviti par minuta da se prosuši. Kako bi se izbegao neprijatan miris, ovako pripremljen luk se može umešati i u čašu jogurta ili kiselog mleka. Probali smo ovaj recept sa jogurtom, i tako konzumiran zaista ne ostavlja neprijatan miris za sobom. Rusi praktikuju da ga umešaju u jednu čašu vode i popiju, ali nama ta ideja nije zvučala naročito primamljivo.

5) Voda. O vodi ne mora mnogo da se priča, jasno je svima koliko je zdrava. Međutim, akcenat se ovde stavlja na sledeći parametar: pH vrednost. Idealna pH vrednost vode koju konzumirate treba da bude 7,42, ali moze ići do 8. Naime, baš takva pH vrednost je bazna, što je važno, kako se ne bi u organizmu stvarala kisela sredina, koja pogoduje razvoju raka.

Ni za jedan od ovih recepata ne postoje naučni dokazi da leče bolesti.

(Biljana Acković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.