EVO ŠTA SVE STAVLJAJU U TORTE ZA DEČJE ROĐENDANE! Novi podaci posle JEZIVOG slučaja kada su deca završila u BOLNICI
Torta, Foto: Printscreen/youtube/Emily's Kitchen

jezivo

EVO ŠTA SVE STAVLJAJU U TORTE ZA DEČJE ROĐENDANE! Novi podaci posle JEZIVOG slučaja kada su deca završila u BOLNICI

Postavlja se pitanje ko pravi torte za rođendane u kojima se nalaze žice koju deca mogu da progutaju

Objavljeno:

Nakon rođendanske proslave na kojoj je nekoliko mališana pojelo žicu korišćenu za pravljenje figurica koje služe da ukrase tortu, postavlja se pitanje šta se sve može naći u kupovnim poslasticama koje dajemo svojoj deci!?

Na to je delimično odgovoreno iz same poslastičarnice koja je rekla da sem žice u tortama možete naći stiropor ili čačkalice, a Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije objašnjava da je najčešći problem na koji se žale potrošači sam kvalitet u smislu kvaliteta veštačkih boja i aroma koje se dodaju u ove poslastice.

S druge strane, dodaje on, postoji gomila nelegalnih poslastičara koji prave kolače a kvalitet njihov proizvoda je upitan.

Torta
Tortafoto: Printscreen YouTube/Vanille Tanz

- Treba postaviti pitanje ko pravi sve te torte? Prema našim saznanjima na desetine nelegalnih poslastičara pravi poslastice, dok legalne poslastičarnice koje su registrovane, imaju dobru higijensku praksu i nadzor ne mogu da prodaju zbog njih - objasnio je Papović.

Samo u Beogradu ima desetine onih koji prave kolače u nelegalnim uslovima, a u Srbiji ih je na stotine. Oni su obično jeftiniji nego registrovane poslastičare, a Papović dodaje da njih niko ne kontroliše.

- Što je najopasnije ne kontrolišu se čak ni veštačke boje i arome koje stavljalju, a pitanje je da li su one za ishranu. Nije problem samo žice, perlica i ostalih stvari koji se nalaze. Problem je što se ne kontroliše ni kvalitet - kaže Papović.

Roditelji mogu da tuže poslastičarnicu

Torta
Tortafoto: printscreen/youtube/Home Made Recipes

Nakon svega poslastičarnica se izvinila majci i objasnila zbog čega su koristili žicu.

- Veoma nam je žao što se to sve dogodilo i razumemo vašu ljutnju. Na svakoj kutiji stoje napomene da se u figuricama i dekoraciji torte mogu naći nejestivi delovi, jer je to jedini način da se figurica napravi i da bi mogla da izgleda tako. U našim kolačima i tortama nema nejestivih delova, ali jednostavno u dekoraciji moraju da stoje ti nejestivi delovi (čačkalice, žice, stiropor) da bi se povezale figure. Nadamo se da su sva deca sada dobro, ako postoji nešto što možemo da učinimo javite - napisali su oni u svom odgovoru.

Međutim, Papović kaže da roditelji imaju pravo da tuže.

- Nema tu izvinjenja. To je ozbiljna nadoknada štete i svaki od tih roditelja ima pravo da tuži. Tužite pa ćemo krenuti dalje! Čak i ako je legalna poslastičarnica - kaže on.

Papović dodaje da su najčešće pritužbe potrošača imali na kvalitet proizvoda, a završavali su i sa zdravstvenim problemima.

- Prijavljivali su mučnine i sumnju da je neko kontrolisao ispravnost proizvoda. Ali se dešavalo i da nam kažu da su kolače kupovali "kod komšinice" koja pravi privatno kolače. Sanitarne inspekcije mogu da kontrolišu legalne poslastičare, ali nelegalne ne mogu - dodaje on.

Naglašava da što se tiče legalnih poslastičarnica, na njih su veoma retko imali pritužbe.

Zakon ne definiše neke stvari

Papović se osvrnuo i na to što je za učvršćivanje ušiju medveda korišćena žica, rekavši da nije dovoljno zakonski definisano šta ne sme da se nađe u kolačima.

- To je najveći problem. To je jedan vid pomodarstva koji će nas skupo koštati. A i nestale su one "normalne" torte. Ne znam ni kako se roditelji upuštaju u nešto takvo da kupuju - rekao je on.

Inače, nakon ovog rođendana nekoliko mališana završilo je u dečijoj bolnici, a na mrežama su se čak pojavili rentgenski snimci na kojima se vide žice koje se nalaze u njihovim stomacima.

Bonus video:

00:36

Torta na 6 spratova, Vanja Mijatović i Aleksandar uživaju na proslavi

(Espreso/ 24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.