BLISKI ISTOK NA KORAK DO HAOSA: Kakve dalje posledice će izazvati izraelska ofanziva na Pojas Gaze?
Foto: Promo

POGLEDAJTE!

BLISKI ISTOK NA KORAK DO HAOSA: Kakve dalje posledice će izazvati izraelska ofanziva na Pojas Gaze?

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć deci (Unicef) saopštila je da se deca u Pojasu Gaze suočavaju sa katastrofalnom situacijom

Objavljeno:

Ovo je 24. dan rata u Izraelu, sukoba koji je započeo napadom pripadnika palestinske ekstremističke organizacije Hamas na jug zemlje iz Pojasa Gaze 7. oktobra. Palestinski Crveni polumesec objavio je da je nemoguće po izraelskom zahtevu evakuisati "Al Kuds", ključnu bolnicu u Pojasu Gaze, pošto se tu nalaze pacijenti na intenzivnoj nezi i bebe u inkubatorima. Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze, objavilo je da je više od 8.000 ljudi ubijeno od kako je bombardovanje počelo od toga od 3.500 dece.

U petak uveče, bombardovanje se intenziviralo, pošto su mreže mobilne telefonije, internet, pa čak i satelitski telefoni prestali da rade, ostavljajući Gazu skoro potpuno odsečenu od sveta. Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć deci (Unicef) saopštila je da se deca u Pojasu Gaze suočavaju sa katastrofalnom situacijom, pošto njihovi roditelji nemaju drugog izbora osim da im daju da piju slanu vodu iz mora. Novi fenomen ispisivanja imena dece na udovima potvrđen je slikama mrtve dece u mrtvačnici u Gazi i izveštajima lekara i roditelja.

Izraelski tenkovi stigli su jutros na obod grada Gaze i presekli ključni put koji povezuje sever i jug palestinske oblasti. Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se poziva na humanitarno primirje. Za usvajanje rezolucije je glasalo 120 država, 45 je bilo uzdržano, a 14 članica UN je bilo protiv, uključujući Izrael i Sjedinjene Američke Države. Na sednici GS UN nije usvojen amandman Kanade koja je tražila da se akcije palestinske militantne grupe Hamas na Izrael 7. oktobra okarakterišu kao "teroristički napadi".

Kako će se odvijati Izraelska kopnena ofanziva i kakve posledice bi izazvala po Bliski istok?

Kada će biti obustavljeno bombradovanje civila i da li je u uslovima rata u Gazi to izvodljivo?

Zašto napad Hamasa na Izrael nije okarakterisan kao čin terorizma?

Da li je Izrael počinio ratni zločin?

Gosti „Usijanja“:

Milan Jolović pukovnik u penziji

Ibra Ibrahimović član Glavnog odbora SPS

Đorđe Todorov Centar za društvenu stabilnost

Urednica i voditeljka: Jelena Pejović

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.