U OVOJ PALATI ĆE CAROVATI NAUKA: Srbija dobija JEDINSTVENI CENTAR, ovakvo nešto do sada NISMO VIDELI!
Foto: Espreso, Darko Radulović, Privatna arhiva, © ATA Images

PALATA NAUKE USKORO U BEOGRADU

U OVOJ PALATI ĆE CAROVATI NAUKA: Srbija dobija JEDINSTVENI CENTAR, ovakvo nešto do sada NISMO VIDELI!

Srbija dobija prvi centar za istraživanje i popularizaciju nauke

Objavljeno: 12:46h

Danas je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu predstavljena Zadužbina Miodraga Kostića, koja će otvoriti prvi centar za istraživanje i popularizaciju nauke u Srbiji- Palatu nauke.

Naime, zdanje na uglu Kralja Milana i Kneza Miloša iz 1924. godine promeniće namenu u centar za istraživanje i mesto susreta studenata, naučnika i svih ljudi koji veruju u čudotvorni svet nauke.

Na prostoru od 5.500 m2 pomeraće se granice u oblasti elektrotehnike, računarstva i softverskog inženjerstva. To će biti prvi centar ovog tipa u našoj zemlji, a i najveći u širem regionu.

Palata nauke
Palata naukefoto: Privatna arhiva

Jedna od glavnih uloga Palate nauke biće približavanje nauke najširoj javnosti sa fokusom na podsticanje radoznalosti kod dece i mladih.

Unutar ovog centra nalaziće se prostor za stalnu i gostujuće izložbene postavke koje će posetiocima pružati jedinstvena naučna iskustva. Najveći deo prostora namenjen je naučno istraživačkom radu u okviru 19 istraživačkih centara koje će voditi profesori Elektrotehničkog fakulteta.

Palata nauke imaće savremeni prostor i vrhunske uslove za istraživanje.

Upravo sa tim ciljem, Miodrag Kostić je osnovao zadužbinu koja nosi njegovo ime i daruju društvu Palatu nauke vrednu 25 miliona evra. Na ovaj način, tradicija zadužbinarstva se na velika vrata vratila u našu zemlju.

Na današnjem skupu svečano je predstavljena saradnja Zadužbine Miodraga Kostića i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, čiji će profesori voditi 19 istraživačkih centara u Palati nauke.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta, prof. dr Dejan Gvozdić naveo je da je ovo projekat koji Srbiju i Beograd stavlja na mapu retkih zemalja i metropola koje u istom zdanju najširoj javnosti mogu da približe nauku i tehnologiju, a istovremeno omoguće sprovođenje visokotehnoloških istraživanja.

- Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu ukazana je velika čast time što je prepoznat kao institucija koja se na najbolji način može programski uklopiti i svojim renomeom doprineti projektu Palate nauke. Kao najstarija i najistaknutija obrazovna i naučno-istraživačka institucija u oblasti elektrotehnike, računarstva i softverskog inženjerstva u Srbiji, Fakultet će pristupiti ovom projektu sa maksimalnom odgovornošću i željom da opravda ukazano poverenje. Uvereni smo da će projekti i aktivnosti naših laboratorija predstavljati značajan doprinos naučno-popularnim, obrazovnim i naučno-stručnim sadržajima Palate nauke i podizanju svesti o važnosti visoko-tehnoloških istraživanja u unapređenju kvaliteta života, životne sredine i društva u celini, izjavio je prof. dr Gvozdić.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta, prof. dr Dejan Gvozdić
Dekan Elektrotehničkog fakulteta, prof. dr Dejan Gvozdić foto: Espreso

Takođe, predstavnicima naučne i akademske zajednice se obratio i Aleksandar Kostić, član Upravnog odbora Zadužbine Miodraga Kostića koji je istakao važnost podrške mladim naučnicima.

- Ponosan sam što pozicioniramo nauku kao pokretačku snagu razvoja društva. Želja Miodraga Kostića je da Palata nauke pruži priliku novoj generaciji mladih naučnika da karijere grade u svojoj zemlji. Da im omogućimo da ovde rade u vrhunskim uslovima i kreativnom prostoru, kao u najboljim svetskim naučnim centrima. Jer su upravo oni budući lideri naučno-tehnološkog napretka Srbije. Palata nauke biće mesto koje spaja radoznalost i strast za znanjem, i slavi sposobnost ljudskog uma da stvara, otkrije i istraži, poručio je Aleksandar Kostić na predstavljanju zadužbine svog oca.

 Aleksandar Kostić, član Upravnog odbora
Aleksandar Kostić, član Upravnog odborafoto: Espreso

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija istakla je da je današnji dan na neki način novi početak za nauku, obrazovanje i inovacije u Srbiji.

- Vlada Republike Srbije prepoznaje važnost ulaganja u nauku i radi na tome da Srbija zaista postane zemlja nauke, zemlja inovacija. Međutim, neophodno je i da se privatni sektor više uključi u ovaj proces. Uspostavljanje Palate nauke je veliki korak za našu naučnu zajednicu i dokaz koliko značajan doprinos privrede može biti. Zadužbinarstvo u Srbiji ima bogatu i dugu tradiciju, i bilo je ključno za razvoj nauke i inovacija. Zato, ovo nije samo investicija u objekte, infrastrukturu i tehnologiju. Ovo je investicija u naše ljude. Naše najmlađe, naše mlade talente, istraživače i inovatore. Palata nauke će, uverena sam, biti jedan od katalizatora za razvoj nauke i inovacija i komunikacije sa građanima o ovim temama u našoj zemlji, istakla je dr Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

dr Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.
dr Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.foto: Espreso

Devetnaest redovnih i vanrednih profesora ETF-a simbolično su potpisali u ličnu kartu centra koji vode.

1 / 9 Foto: Espreso

- Ovaj poklon Miodraga Kostića srpskom društvu pojedinačno je verovatno najvažnija donacija za filantropiju u Srbiji. Na ovakav način tradicija zadužbinarstva se ponovo vraća na scenu, rekao je Jovan Purar, član Upravnog odbora MK grupe i dodao da bi trebalo da do kraja naredne godina svi radovi na Palati nauke budu realizovani.

Zadužbine Miodraga Kostića
foto: Darko Radulović

Podsetimo, Miodrag Kostić je u javnosti prepoznat kao jedan od najuspešnijih privrednika u regionu, ali i veliki humanista i filantrop. Realizuje brojne društveno odgovorne aktivnosti, a ovim činom i željom da ostavi trajnu vrednost narodima sa ovih prostora zavređuje titulu modernog zadužbinara.

Miodrag Kostić
Miodrag Kostićfoto: Nebojša Babić

Bonus video:

04:21

Nauka i tehnologija doprinose otkriću na arheološkom nalazištu Sansingdui

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.