NASTRADALA ČUVENA JEFIMIJA KOJA JE PRELETELA POLA SVETA: Ženku beloglavog supa sa Uvca udarila struja
Beloglavi sup Jefimija, Foto: RINA

TUGA

NASTRADALA ČUVENA JEFIMIJA KOJA JE PRELETELA POLA SVETA: Ženku beloglavog supa sa Uvca udarila struja

Jefimija je imala crvenu krilnu oznaku 34 i satelitski odašiljač

Objavljeno:

Beloglavi sup Jefimija koji se izlegao na Petakovića steni na Uvcu, a koja je tokom svog leta obišla mnoge zemlje sveta nažalost nastradala je u Bugarskoj, nakon što se spalila kod Studen Kledenca.

- Jefimija je imala crvenu krilnu oznaku 34 i satelitski odašiljač. Zoran Karić je primetio da odašiljač daje signal upozorenja, pa smo zamolili Volena da sa njegovim timom proveri tačku na koju nas je signal uputio. Nažalost nađena je uginula ptica od strujnog udara, potvrđeno je za RINU u Fondaciji za zaštitu ptica grabljivica.

Oni dodaju da je elektrokucija najčešći uzrok smrtnosti supova u Srbiji. Pilon u Bugarskoj je bio zaštićen gumama, što podrazumeva da je bezbednan za ptic, ali ipak nije uspeo da zaštiti Jefimiju.

- U Srbiji ništa nije rađeno na zaštiti ptica od električnih vodova dok je to standard u Evropi. Jefimija je imala tri godine i dve zime je provela u Saudijskoj Arabiji. Izgleda da je opet pošla u pustnje Arabije da provede i ovu zimu, ali nažalost nije stigla, dodaju u Fondaciji.

Bonus video:

00:43

Stiže ptice selice u jezero Sugan

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.