DANAS ZVANIČNO POČINJE SA RADOM AMBER ALERT SISTEM: Evo kako će izgledati proces od momenta prijave NESTANKA DETETA
Igor Jurić, Foto: Dragan Gojić, printscreen/centar za nestalu i zlostavljanu decu, printscreen/fondacija tijana jurić

KAKO ĆE SISTEM TAČNO FUNKCIONISATI?

DANAS ZVANIČNO POČINJE SA RADOM AMBER ALERT SISTEM: Evo kako će izgledati proces od momenta prijave NESTANKA DETETA

Prva faza koja će danas biti puštena, uslovno rečeno, u rad je faza gde će se uključiti pre svega mediji

Objavljeno:

U Srbiji se gotovo svake godine prijavi nestanak između 1.300 i 1.500 dece. Od danas zvanično počinje sa radom Amber Alert sistem "Pronađi me". Kako će sistem funkcionisati, ko će sve biti uključen i kako izgleda ceo lanac od momenta kada se prijavi nestanak?

Odgovore na ova pitanja pronašli smo u razgovoru sa direktorom centra za nestalu i zlostavljanu decu Igorom Jurićem.

Danas u Srbiji počinje sa radom Amber Alert sistem koji će nositi naziv PRONAĐI ME, funkcionisaće u nekoliko faza. Šta one podrazumevaju i kako izgleda cao lanac od momenta kada se prijavi nestanak?

Tačno je da će se sistem graditi u nekoliko faza. Prva faza koja će danas biti puštena, uslovno rečeno, u rad je faza gde će se uključiti pre svega mediji. Oni su ključni i vezani za sam sistem i funkcionisaće na način gde će pre svega televizije i radioemiteri imati obavezu da u prvih 8 sati od samog pokretanja sistema, kada policija pokrene sistem, da na svakih 30 minuta prekidaju svoje programe i emituju jednu poruku.

Ta poruka će biti za televizije u formatu jednog postera gde će biti fotografija nestalog deteta, osnovna informacija vezana za nestalo dete i neki detalji koji su poznati policiji vezano za sam nestanak, uslovno rečeno gde je zadnji put dete viđeno, šta je imalo na sebi ili slično.

Nakon tih prvih 8 sati, mediji moraju da izveštavaju i objavljuju istu informaciju na svakih sat vremena. Mobilni operatori će poslati svojim korisnicima jednu SMS poruku sa informacijama da je dete nestalo i da se poseti sajt MUP-a gde će biti detaljna informacija vezana za nestanak deteta.

Autoputevi će biti obeleženi kroz LED ekrane puteva Srbije s informacijom da je nestalo dete. Aerodrom Nikola Tesla na svim LED ekranima će objaviti informaciju da je dete nestalo i isto će uraditi autobuske i železničke stanice koje trenutno imaju mogućnosti tehničke za to. To je ta prva faza.

Odmah nakon današnjeg puštanja u rad ove prve faze kreće se u izgradnju, ako tako mogu nazvati tu drugu fazu, gde će se uključiti tržni centri, benzinske pumpe - dakle naftne kompanije i društvene mreže, što je vrlo bitno.

Igor Jurić
Igor Jurićfoto: Dragan Gojić

Koja je uloga građana u ovom sistemu i ko će sve biti uključen u njega?

Policija ne menja svoje procedure. Međutim, građani moraju i moći će da se uključe tako što će se osvrnuti oko sebe, što će imati više informacija, pre svega od same policije i gde će oni u skladu sa onim gde se nalaze, sa svojim informacijama, moći da pomognu u potrazi.

Mi smo prva zemlja u regionu koja je dobila Amber Alert sistem, dok u Sjedinjenim Američkim Državama postoji od 1996. godine. Šta kažu iskustva iz zemalja u kojima ovaj sistem već funkcioniše?

Mogu da kažem da sam u prethodnih 8 godina, od kad smo krenuli u zagovaranje za ovaj sistem, razgovarao sa svim predstavnicima zemalja koje imaju u svom sistemu već sistem Amber Alert.

Iskustva su fenomenalna, ono što vam mogu reći iz njihovih iskustava da je uspešnost same potrage kad se pokrene jedan ovakav sistem od 95 do 97% u zavisnosti od zemlje o kojoj govorimo.

Amber Alert, Tijana Jurić
foto: Nemanja Pančić

Da li je Ministarstvo unutrašnjih poslova imalo posebne obuke za rad?

S obzirom na to da će sam sistem pokretati načelnici policijskih uprava u Srbiji, oni su imali i imaće posebne obuke vezano za samo pokretanje. Prvo što je bitno znati rukovati sa platformom koju su oni dobili, koja će koristiti i služiti za pokretanje samog sistema.

Druga stvar koja je mnogo važnija je način kada se sistem pokreće. U Srbiji se prijavi nestanak između 1.300 do 1.500 mališana i gotovo je nemoguće pokretati za svaki prijavljeni nestavak ovaj sistem, izgubio bi uopšte na vrednosti i na važnosti.

Zbog toga postoje kriterijumi. Neki od tih kriterijuma su samo da bi vaši gledatelji znali recimo da je dete mlađe od 7 godina, jer dete u tom uzrastu ne može da brine o sebi i ono je u životnoj opasnosti. Ukoliko dete ima neke oblike invaliditeta ili slično, sistem će se automatski pokrenuti. Ukoliko se pouzdano zna da je dete u životnoj opasnosti, kao što je recimo bio slučaj sa našom Tijanom, on bi se sigurno pokrenuo.

Bonus video:

02:40

NISU SVA NESTALA DECA I OTETA Radenković o uvođenju Amber alerta u Srbiju: Ovako sve institucije postupaju u isto VREME

(Espreso/ Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.