Samo 7 odsto Srba prijavi seksualno uznemiravanje deteta!
Foto: Stock

ZA NEVERICU

Samo 7 odsto Srba prijavi seksualno uznemiravanje deteta!

O "dodirima koji nisu dobri" deci treba pričati čim se proceni da to mogu da shvate, kažu stručnjaci
Objavljeno:

Studija je pokazala da samo 7 odsto onih koji su čuli da je dete obelodanilo seksualno zlostavljanje, to i prijavilo.

O "dodirima koji nisu dobri" deci treba pričati čim se proceni da to mogu da shvate, kažu stručnjaci. Ukoliko se dete poveri, najvažnije je da roditelj ne počne da paniči i da obeća detetu direktno pružanje zaštite, kaže psiholog. Psihološkinja Maja Radojević, članica tima koji radi na dijagnostici seksualnog zlostavljanja u Službi za dečiju i adolescentnu ginekologiju Instituta za majku i dete, kaže da u seksualno nasilje nad decom spadaju kontaktne i nekontaktne aktivnosti. Postoje, dodaje, kontaktne aktivnosti penetrativnog i nepenetrativnog tipa - dodirivanje dečjih polnih organa ili teranje deteta da pipa tuđe polne organe. Prsa u prsa sa Gardijanom i Fajnenšl tajmsom! CINS dobio Evropsku novinarsku nagradu!

Polemika u javnosti javila se u vezi sa tim kad s decom treba da se razgovara o ovoj temi. - U kom uzrastu? Onda kadaroditelj može da proceni da dete može da razume, navodi ona, dodajući da je to period iznad dve godine, kad dete ima razvijen određen fond reči. - Prvo mesto je porodica, ali jednako je važno razgovarati i u obrazovno-vaspitnoj ustanovi, kaže psihološkinja Maja Radojević.

Detetu, kaže, treba da bude objašnjeno šta je prihvatljiv, "dobar" ili šta "nije dobar" dodir, kao i to da neki ljudi ne treba da ih dodiruju po delovima tela koje prekriva donji veš, ali i onim delovima tela gde je dodir detetu neprijatan. - Važna je podrška, da se zagrli dete, poljubi i ono što je ključno - da mu se direktno obeća pružanje zaštite, jer roditelj jeste tu da zaštiti svoje dete, ističe psihološkinja. (Espreso.co.rs /N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.