"ZNAJU GDE JE SRBIJA, ALI ČESTO..." Omer Mihović započeo studiranje na OKSFORDU, a sada je podelio SVOJE UTISKE
Omer Mihović, Foto: Printscreen/RTS

svaka čast

"ZNAJU GDE JE SRBIJA, ALI ČESTO..." Omer Mihović započeo studiranje na OKSFORDU, a sada je podelio SVOJE UTISKE

Kazao je da su prvi dani protekli nezaboravno, te da su bili ispunjeni mnoštvom aktivnosti kroz koje je upoznao grad, ali i tamošnji obrazovni sistem

Objavljeno:

Novopazarac Omer Mihović započeo je studiranje na prestižnom Univerzitetu Oksford, a iz Engleske poručuje da je impresioniran životom u tom, kako je rekao, jedinstvenom gradu, objavio je Radio sto plus.

Kazao je da su prvi dani protekli nezaboravno, te da su bili ispunjeni mnoštvom aktivnosti kroz koje je upoznao grad, ali i tamošnji obrazovni sistem.

- Cela prva nedelja bila je posvećena upoznavanju sa Oksfordom i tome kako šta funkcioniše, pošto je to velika promena i za jednog Engleza, a kamo li za Bošnjaka - počinje priču Mihović.

Oksford je, dodaje, veličine Novog Pazara, ali je centar grada očuvan tačno onako kako je izgledao i pre nekoliko vekova. Razlikuje se, kaže, i od ostatka Engleske koja je drugačija od Evrope.

Omer Mihović
foto: Youtube/SANA PRESS

- Oksford je grad bajkovitog izgleda. Neke od soba na mom koledžu su stare stotine godina. Postojao je neki mali kulturni šok, vozi se levom stranom, ima mnogo biciklista, drugačiji je doručak. Smatram da sam se dobro snašao, grad mi prija, svakog dana otkrivam nešto novo - govori mladi Novopazarac.

Mihović će na Oksfordu studirati molekularnu i ćelijsku biohemiju, predavanja su već počela. U ovom semestru kaže ima pet predmeta, laboratorijske vežbe i tutorijale, a čini mu se da će novo gradivo uspešno savladati.

- Profesori su vrlo prijatni i pristupačni, kako na predavanjima tako i van njih, ali i profesionalni. Predavanja mi drže najveći svetski eksperti u svojoj oblasti, a imali smo i seriju predavanja gde su predstavljane istraživačke grupe na departmanu i šta je sve pronađeno u poslednjih par godina - naveo je on.

Oksford pohađa preko 26.000 studenata iz celog sveta.

- Ovde se nalazi najveće šarenilo nacija koje čovek može da vidi. Svakog dana upoznajem najrazličitije ljude, a najviše se družim sa Englezima, ali tu su i Arapi, Nemci, Ukrajinci i Indijci - kaže Omer.

Kolege, dodaje, znaju gde je Srbija, ali često ne razumeju kako je on musliman. Zanimaju ih i detalji o njegovom rodnom gradu.

Omer Mihović
foto: Printscreen Youtube / Sandžak Media

- Pričam im puno o Novom Pazaru, kako smo svi ujedinjeni kada treba nekom pomoći, kako smo jaka zajednica, kako smo ljubazni i gostoprimljivi. Zanima ih kako živimo, puno smo drugačiji od Zapadne Evrope, ali i od onoga što su čuli o Balkanu. Trudim se da im prenesem sve najlepše o svom gradu, a ništa drugo ne bih ni imao da kažem o njemu - zaključuje Mihović.

Tokom leta u Novom Pazaru, ali i gradovima širom Srbije, sprovedena je velika akcija u kojoj su institucije, privrednici i građani prikupili 70.000 evra, koliko je Omeru nakon uspešno položenog prijemnog ispita, bilo neophodno za školarinu i troškove života na Oksfordu.

Bonus video:

00:30

U DEVETOJ DECENIJI ŽIVOTA BRANI DOKTORSKE STUDIJE! OVO obavezno radi pred ispit! Dušan Pejin za Kurir TV: Ja ne mogu bez ovoga

(Espreso/Radio sto plus)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.