"KAD IM SE RODIO PRVI SIN...": Milićevići su najbogatija PORODICA u dijaspori, njihova priča je...
Vesna Milićević, Foto: Printscreen/Facebook/Vesna Milicevic

imaju devetoro dece

"KAD IM SE RODIO PRVI SIN...": Milićevići su najbogatija PORODICA u dijaspori, njihova priča je...

Dok je suprug na poslu, Vesna obavlja kućne poslove

Objavljeno: 11:14h

Srpska porodica, koja živi nedaleko od Vićence, slovi za jednu od najbogatijih srpskih porodica u dijaspori, ali ne zbog novca, već zbog ljubavi i dece koja krase njihov dom.

Vesna i Slobodan Milićević iz Medveđe, koji već 20 godina žive i rade u italijanskom mestu Kastelgomberto mogu da posluže kao primer sunarodnicima i u matici i u dijaspori.

Vesna i Slobodan nedavno su dvadeset godina braka proslavili rođenjem devetog deteta. Posle osam sinova, rodila se ćerkica Mila. A ponosni roditelji uglas su rekli da ne nameravaju tu da stanu i da Mila svakako zaslužuje barem još dve sestre.

Sva deca porodice Milićević rođena su u Italiji. Najstariji sin Luka rođen je 2005. godine, potom Stefan 2006, pa Đorđe 2008, Aleksa 2010, Nikola 2012, Dušan 2016, Petar 2018 i Pavle 2020. To što su rođeni i žive daleko od svoje otadžbine ne sprečava ih da gaje tradicionalne vrednosti, a roditelji se trude da nikada ne zaborave odakle potiču.

- Pre 23 godine došao sam u Italiju ne znajući ni gde idem ni šta me čeka. Radio sam dnevno i po 18 sati kako bih obezbedio novac za porodicu. Dvadeset godina nismo putovali na odmor. Ali, ništa nije bilo teško ni Vesni ni meni i ne žalimo se kad vidim šta imamo – priča Slobodan, a Vesna dodaje da je došla posle srednje škole u Italiju da radi jer porodica nije mogla da joj priušti studiranje na fakultetu u Novom Sadu koji je želela da upiše.

Tada su zasita živeli teško, a kad im se rodio prvi sin, nisu imali novca ni da kupe kolica za bebu.

- Uz Božju pomoć i veliki rad napredovali smo i u međuvremenu, kako se koje dete rađalo, ne samo da možemo da im sve priuštimo, već smo uspeli i da, dok sam bila trudna sa šestim detetom, kupimo kuću u kojoj danas živimo, a prošle godine smo najstarijeg sina častili sa stanom na Zlatiboru – ističe Vesna.

Danas Milićevićima novac nije problem iako imaju velike troškove. Ali uspeli su da se situiraju zahvaljujući svom vrednom i poštenom radu. Ni Vesna ni muž ne odmaraju nikad, sem kad su veliki crkveni praznici.

Njen radni dan počinje u 5.30 a završava posle ponoći. Dok je suprug na poslu, Vesna obavlja kućne poslove. Od spremanja doručka i ručke za sve, odvođenja dece u školu i na treninge, čišćenja i održavanja kuće.

Deca joj pomažu, svako koliko može. Deci kuva i sprema tradicionalnu srpsku hranu, svakog dana mesi hleb a i pite su redovno na stolu. Kao i kolači koje takođe sama sprema.

Dvojica najstarijih sinova već su se pridružili ocu u fabrici i krenuli da sami zarađuju.

- A troškovi su veliki, samo za struju, gorivo i komunalije mesečno ode preko 1.000 evra... Sa dva auta vozimo decu na treninge i takmičenja. Bave se sportom, treniraju košarku, fudbal... I svi navijaju za Crvenu zvezdu – priča Slobodan, a Vesna dodaje da sva deca u obdaništu i školi perfektno pričaju italijanski.

Međutim, kada dođu kući, svi pričaju samo srpski.

- Svima nam je želja da se jednog dana zajedno vratimo u Srbiju - kažu Milićevići.

Ovu neverovatnu porodicu obišao je nedavno ministar bez portfelja u Vladi Srbije Đorđe Milićević.

- Vesna i Slobodan verovatno su najbogatiji bračni par u srpskoj dijaspori. Njihovo bogatstvo ne ogleda se u bankovnim računima, kompanijama i nekretninama, već u onome što zaista najviše vredi, a to je zdrava i srećna porodica koja broji, kako oni kažu - za sada, ukupno 11 članova - rekao je ministar.

Prilikom posete, ministar Milićević je deci podelio prigodne poklone – srpske zastave i trenerke za svakog člana porodice sa natpisom Srbija i Milićević. Imenjaku Đorđu (15), ministar je poklonio ikonu porodične slave Milićevića – Svetog Đorđa, a otac Slobodan ju je odmah sa sinom okačio na centralno mesto na zidu dnevnog boravka.

Bonus video:

02:06

POGLEDAJTE KAKO JE PORODICA KUVANJEM ZARADILA 100.000 DINARA! Majke i snajke dodelile nedeljnog pobednika: Ovako izgleda tabela

(Espreso / Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.