ZNATE LI KAKO SE ZOVU STANOVNICI PIČKOVCA, A KAKO SVINJIŠTA? Nazivi su NEVEROVATNI!
Foto: Espreso

NEVEROVATNO!

ZNATE LI KAKO SE ZOVU STANOVNICI PIČKOVCA, A KAKO SVINJIŠTA? Nazivi su NEVEROVATNI!

Nazivi stanovnika Ražnja i Dražnja, uprkos očekivanom, imaju različite nastavke

Objavljeno:

"Kako se zovu stanovnici Vladičinog Hana?", šušnu neko.

"Pa, Ha...njani? Ili ne? Hajde da izguglamo!"

"Bilo je blizu, Hančani", priključi se treći.

"A kako se onda zovu stanovnici Gadžinog Hana? Isto?", priključi se četvrti glas.

Ni Gugl ne zna odgovor na sve. Ili oni u potrazi za odgovorima ne znaju kako da pitaju. Ipak, stanovnici mesta moraju znati kako se predstavljaju. U imeniku smo potražili nekog Petrovića iz Gadžinog Hana. Bar Petrovića mora biti. Tek sa sedmim sa spiska smo imali sreće. Šest puta pre toga je zvonilo do kraja.

"Dobar dan, novinar Telegrafa ovde. Radimo tekst o nazivima stanovnika. Kako se predstavljate?"

Srbija, Mapa Srbije
foto: Profimedia

"Zaplanjci", zateče nas odgovor.

"To je Zaplanje, ceo region, a opština nam je Gadžin Han. Mi smo svi skupa Zaplanjci, ceo okrug, a može da se kaže i Gadžihanci", objasnio nam je Dragan Petrović (67) iz Gadžinog Hana.

Utom smo tražili pomoć prijatelja iz Mačve. Pitanje je bilo kako se zovu stanovnici Bogatića. Odgovor: Bogatinci. Za meštane obližnje Banje Koviljače, uputili su nas na Loznicu.

"Koviljačani", rekoše nam Lozničani.

Dalje smo se za pomoć obratili Mitrovčanima. Naselje, kako mnogi kažu, bezobraznog naziva, nalazi se u opštini Sremska Mitrovica. Iako su o Pičkovcu izveštavali mnogi, naziv stanovnika tog mesta bilo je nemoguće naći. Kad smo došli do kontakta iz mesne zajednice, zhvatili smo i zašto.

"To je naselje Braće Maletić ili naselje Severno od Planinske. To mu je zvaničan naziv. Drugi je žargonski naziv za taj deo grada. Tako ga zovu zato što su prvi stanovnici naselja bili ginekolozi, tako je krenulo. Ali, to je narodski naziv, ne i administrativni", rekla nam je sekretar te mesne zajednice Dubravka Vaščanin, dodajući da se i meštani tog dela grada nazivaju Mitrovčanima.

Meštani Svinjišta u opštini Kuršumlija su Svinjištani, saznali smo.

Stanovnici opštine Ražanj - između Aleksinca, Kruševca i Paraćina - nazivaju se Ražanjci.

Meštani sela Jabuka kod Pančeva, nazivaju se Jabučani.

U potrazi za nazivom meštana sela Smrdić u Žitorađi, najpre smo došli do naziva Žitorađani i Prokupčani. Put do odgovora na prvo pitanje bio je najduži.

"To se selo sada zove Izvor, Smrdić je bio ranije. Zvali su ih Smrdićani", rekla nam je jedna Žitorađanka o promeni naziva koja se desila pre nekoliko godina.

Pitali smo i za naselje u Grockoj - Dražanj. Od jedne Gročanke smo saznali da bi to trebalo da bude Dražnjani. Tako nam je potvrdio i jedan meštanin.

Bonus video:

05:25

laza kostic

(Espreso / Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.