DA LI NAM PRETI EPIDEMIJA PTIČJEG GRIPA? U Srbiji trenutno AKTIVNO JEDNO ŽARIŠTE, evo GDE!
Ptičji grip, Foto: AP/Rivo Andries

ptičji grip u srbiji

DA LI NAM PRETI EPIDEMIJA PTIČJEG GRIPA? U Srbiji trenutno AKTIVNO JEDNO ŽARIŠTE, evo GDE!

Zabeleženi su i veliki gubici usled posrednih restriktivnih mera u pogledu zabrane i ograničenja prometa živine i ptica, jaja, mesa i proizvoda od živine, koje se primenjuju na u slučaju pojave AI na pogođenom području

Objavljeno:

Uprava za veterinu saopštila je danas da je u Srbiji trenutno aktivno samo jedno žarište zaraze divljih ptica ptičijim gripom i to na lokaciji kanal Vizelj u Borči u Opštini Palilula.

Precizirano je da su analize pokazale da je kod pet uginulih labudova u tom kanalu na levoj obali Dunava potvrđeno prisustvo avijarne influence (AI).

Kako se navodi u saopštenju, u 2023. u Srbiji je ukupno registrovano šest žarišta AI kod divljih ptica, a pri tome nisu zabeleženi slučajevi kod domaće živine i na komercijalnim farmama.

„Trenutno je aktivno samo jedno žarište AI na lokaciji kanal Vizelj - Borča, dok je ostalih pet žarišta odjavljeno” ističu u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije.

Podseća se da Uprava za veterinu u slučaju potvrde ove bolesti donosi rešenje kojim se proglašava zaraženo područje u poluprečniku od najmanje tri kilometara (km) i ugroženo područje u poluprečniku od najmanje 10 km od žarišta, odnosno od mesta pojave bolesti i kojim su propisane i naložene određene kontrolne mere u skladu sa propisima.

Ptičji grip / ilustracija
Ptičji grip / ilustracijafoto: Profimedia

Na celokupnom zaraženom i ugroženom području, kako se dodaje, kontinuirano se vrši popis, opservacija i kontrola zdravstvenog stanja živine na svim gazdinstvima, kao i zdravstveni nadzor divljih ptica na njihovim staništima, prenosi Tanjug.

„Sprovođenje aktivnog i pasivnog nadzora, odnosno kontrole zdravstvenog stanja živine u potencijalno rizičnim područjima blizu vodenih površina sa divljim pticama, zatvaranje živine u objekte, sprečavanje direktnog i indirektnog kontakta između divljih ptica i živine i podizanje biosigurnosnih i higijenskih mera na gazdinstvima su osnovne preventivne mere koje se preduzimaju u cilju sprečavanja pojave i širenja ove zarazne bolesti”, navodi se.

Naglašava se i da je AI veoma kontagiozna zarazna bolest, izazvana virusima influence tipa A i podseća da je ova zarazna bolest domaće živine i divljih ptica naročito eskalirala u poslednjih nekoliko godina, uzorkujući kako velike ekonomske štete na komercijalnim farmama domaće živine kao posledicu sprovođenja mera i postupka za sprečavanje širenja bolesti, njeno suzbijanje i iskorenjivanje.

Zabeleženi su i veliki gubici usled posrednih restriktivnih mera u pogledu zabrane i ograničenja prometa živine i ptica, jaja, mesa i proizvoda od živine, koje se primenjuju na u slučaju pojave AI na pogođenom području.

Dodaje se i da je epizootiološka situacija AI u dužem vremenskom periodu nepovoljna u svetu, u Evropi i regionu.

U prethodnom periodu bolest je ustanovljena u Poljskoj, Slovačkoj, Češkoj, Ukrajini, Nemačkoj, Holandiji, Italiji, Austriji, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Švajcarskoj, Finskoj, Irskoj, Litvaniji, Estoniji, Kiparu, Francuskoj, Belgiji, Danskoj, kao i u susednim državama Srbije Rumuniji, Mađarskoj, Bugarskoj i Hrvatskoj.

„S obzirom na to da je bolest široko raširena Uprava za veterinu organizovala je praćenje kretanja i kontrolu AI na području cele teritorije Srbije kroz monitoring, uzorkovanje kod divljih ptica i živine radi dijagnostičkih ispitivanja u cilju rane dijagnostike i sprečavanja širenja ove zarazne bolesti”, navodi se u saopštenju.

Bonus video:

04:22

UŽAS! POMOR LABUDOVA, RIBE I PATKI KOD BORČE: Obdukcija pokazala da nisu otrovani, uzrok smrti NEPOZNAT (KURIR TV)

(Espreso / Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.