SRBIJO, KAKO TE NIJE SRAMOTA?! Nastavnica je učila decu, osvajala brojne nagrade za nas, a sad živi od SOCIJALE
Vesna Milić, Foto: Vesna Milić

veliko srce umetnika na klaviru

SRBIJO, KAKO TE NIJE SRAMOTA?! Nastavnica je učila decu, osvajala brojne nagrade za nas, a sad živi od SOCIJALE

Vesna Milić je profesorka muzičkog iz Beograda koja je prinuđena da živi od socijalne pomoći

Objavljeno:
Miloš Dojčinović

Talentovana profesorka muzičkog iz Beograda, Vesna Milić (43), svoju nesebičnu ljubav prema muzici poklanjala je deci koju je učila. Sa njima je vežbala sviranje klavira i osvajala je brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Međutim, kako to obično biva kod običnih i dobrodušnih ljudi, sreća i uživanje u poslu je kratko trajala, Vesna je ostala bez angažmana i sada će morati da sakuplja dokumentaciju kako bi preživljavala od socijalne pomoći.

Ljubav prema klaviru je stekla od svojih roditelja koji su se takođe bavili muzikom. Otac joj je svirao gitaru i znao je da lepo peva. Majka joj je isto lepo pevala. Takođe i njen pradeda je bio muzički obrazovan i voleo je da svira frulu.

Završila je Muzičku akademiju u Beogradu i nakon toga je bila dugo godina na Birou, sreća joj se osmehnula tek nakon nekog vremena kada je dobila priliku da radi kao zamena nastavnice muzičkog u jednoj školi, ali je i to bilo kratkog daha. Svoju životnu ispovest, Vesna Milić je ispričala za portal Espreso.

"Iako sam rođena Beograđanka, dosta godina sam živela u Sečnju u okolini Zrenjanina, gde sam završila osnovnu školu, nakon toga sam završila srednju muzičku i to teoretski odsek. Takođe, vanredno sam završila i srednju za učenje klavira u Beogradu "Doktor Vojislav Vučković". Zatim sam završila Muzičku akademiju u Beogradu i na toj istoj akademiji sam završila i master. Nakon školovanja dugo godina sam bila na Birou za nezapošljena lica. Prvi posao u struci sam dobila tek septembra 2022. godine u muzičkoj školi "Božidar Trudić" u Smederevskoj Palanci kao nastavnik klavira", započinje svoju priču Vesna.

1 / 4 Foto: Vesna Milić

Kako kaže, rad sa decom ju je oplemenio budući da su deca sa ovih prostora, konkretno naših jako talentovana, i poseduju ogromnu želju za učenjem nota i novih zvukova, tako da je rad sa njima bio jedno "nezaboravno iskustvo".

"Rad sa decom mi je ostao u najlepšem sećanju. Naša deca su inače jako talentovana za muziku. Sviđa im se sviranje na klaviru. Veoma su bila srećna i radosna kada im ja objasnim kako se svira određena kompozicija. Ono što sam primetila kod njih, jeste da uvek hoće više da nauče. Redovno sam moje đake vodila na takmičenja, i bili su veoma srećni i radosni i kada umesto prve, osvojimo drugu ili treću nagradu. To je zaista jedna velika stvar za mene. Kada uložite i srce i dušu, kada volite da radite vaš posao i kada imate talentovanu decu pred sobom, to je stvarno nešto divno", smatra Vesna Milić.

Profesorka Vesna Milić osvojila je mnoštvo nagrada sa svojim đacima i na svaku pojedinačnu je posebno ponosna.

1 / 2 Foto: Vesna Milić

"Na takmičenju "Zemun international competition" učenica Vera Dosić je osvojila drugu nagradu, učenica Dunja Elez je na brojnim takmičenjima osvajala drugu nagradu, na "Memorijalu Kosta Manojlović" učenica Hana Golubović je osvojila prvu nagradu. Na "Piko piano talentu" Vera Dosić je osvojila drugu nagradu, kao i ostala brojna takmičenja i nagrade...", priča Vesna.

Ipak to zadovoljtsvo je kratko trajalo... Vesna je nedavno ostala bez posla u jednoj školi i sada je prinuđena da živi od socijalne pomoći. Bori se da pronađe školu u kojoj će imati stalni radni odnos, ali je to nažalost jako teško, a tu su i neplaćeni računi...

05:52

ZA ESPRESO: Profesorka muzičkog iz Beograda živi od socijalne pomoći

"Trenutno sam nezaposlena osoba i vodim se na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Trenutno sakupljam potrebna dokumenta kako bih mogla da se prijavim za novčanu socijalnu pomoć. Imam dugove za struju i prete da će mi je iseći. Što se tiče mog radnog angažmana, nažalost on još uvek nije regulisan i nemam stalni posao. Kada radim, radim isključivo kao zamena drugim nastavnicima u školama. Život nije fer, da ja posle osvojene 22 nagrade završim na ulici", izjada se Vesna.

Vesna Milić
foto: Vesna Milić

Vesna nema supruga niti decu, tako da sa svojim životnim nedaćama mora da se izbori sama, što joj dodatno otežava situaciju.

Uprkos problemima, ljubav prema muzici ne prestaje i ona i pored njih ne odustaje od ove divne umetnosti. Kako kaže, najomiljeniji kompozitori su joj Mocart, Betoven i Šopen.

"Najomiljeniji mi je kompozitor Mocart. Svirala sam sa decom dosta godina "Turski marš". Pored njega, velika inspiracija mi je i Betoven. Posebno njegova kompozicija "Za Elizu". Sa petim i šestim razredom sam svirala Šopena. Od domaćih kompozitora najomiljeniji mi je Dejan Despić", objašnjava Vesna.

Što se tiče dece koja gaje simpatije prema klaviru i muzici uopšte i koje roditelji planiraju da školuju i usmeravaju u tom pravcu umetnosti, Vesna ima nekoliko korisnih saveta za njih:

"Neka prvo pokušaju da upišu muzičku školu i ukoliko profesori na prijemnom procene da oni imaju sluha, biće upisani. Nakon toga, neka se opredele za određeni instrument, da li je to klavir ili violina... ali je najbitnije da se odluče na kom će instrumentu učiti muziku, da se tome maksimalno posvete i vrlo brzo će zavoleti umetnost", smatra Vesna Milić.

Bonus video:

08:13

U BIH ZNAJU ŠTA JE MUZIKA! I TREBA DA IH ZABRANE Dudić podržao gradonačelnika BANJALUKE: Ta muzika koju prave TO JE BRUKA

(Espreso/Miloš Dojčinović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.