DAN KAD SE U SRBIJI DESILO POMRAČENJE UMA: Pogledajte ovaj prilog RTS o pomračenju Sunca! (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube/Somnabulizam

najmasovnije posmatrano pomračenje

DAN KAD SE U SRBIJI DESILO POMRAČENJE UMA: Pogledajte ovaj prilog RTS o pomračenju Sunca! (VIDEO)

O danu kad se dešavalo pomračenje Sunca, pričala je tada cela Srbija.
Objavljeno: 09:25h

Godine 11. avgusta 1999. odigralo se totalno pomračenje Sunca, vidljivo na potezu od severnog Atlantika do Bengalskog zaliva. Zona totaliteta, odnosno oblast u kojoj je na kratko Sunce pomračeno potpuno, mogu se videti zvezde, kao i drugi prelepi fenomeni poput dijamantskog prstena, prostirala se u 13 zemalja, uključujući i krajnji sever Srbije. Ovo je bilo najmasovnije posmatrano pomračenje u dotadašnjoj istoriji, i najbolje vidljivo u Evropi, uprkos prilično nepovoljnim vremenskim uslovima za posmatranja ove vrste.

O danu kad se dešavalo pomračenje Sunca, pričala je tada cela Srbija. Građani su se pripremali za taj trenutak, pripremali naočare i razne druge rekvizite, a mnogi su se zatvarali u kuće. Tog dana JAT je otkazao sve letove.

Tadašnja Ministarka zdravlja Leposava Milićević izdala je zvanično saopštenje Ministarstva zdravlja koje je trebalo sve nas da nauči kako da se ponašamo pri pomračenju Sunca. I RTS je objavio prilog o pomračenju sunca

foto: Printscreen/Youtube/Somnabulizam

Pomračenje sunca treba provesti u zatvorenom prostiru, i bilo kod kuće ili pak na radnom mestu treba spustiti roletnu na prozorima, ili se udaljiti od prozora kako pogled ne bi nesvesno bio upućen prema Suncu, a bez zaštitnih stakala - rekla je voditeljka RTS.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.