BEOGRAD JE PONOVO "PLIVAO" PO KO ZNA KOJI PUT OVE GODINE: Ali evo kakvo nas vreme čeka do KRAJA MESECA
Kiša, Foto: beta dragan gojić, beta Emil Vas

vreme u srbiji

BEOGRAD JE PONOVO "PLIVAO" PO KO ZNA KOJI PUT OVE GODINE: Ali evo kakvo nas vreme čeka do KRAJA MESECA

Prosečna maksimalna temperatura za sam kraj septembra i početak oktobra u Beogradu je 23-24°C

Objavljeno:

Kraj septembra i početak oktobra proteći će u Beogradu u znaku sunčanog, stabilnog i letnjeg vremena. Maksimalna temperatura do kraja septembra od 25 do 27°C. Oko prvog oktobra sledi manji pad na 21 do 23°C, a potom ponovo porast, pa oko 5 do 7. oktobra temperatura može dostići i 30°C.

Prosečna maksimalna temperatura za sam kraj septembra i početak oktobra u Beogradu je 23-24°C, tako da je pred nama ponovo natposečno topao period.

Inače, ovogodišnji septembar mogao bi biti u Beogradu jedan od najtoplijih ikada, jer su za sada srednje temperature karakteristične onim u julu. S obzirom na to da je prosek srednje dnevne temperature u septembru u Beogradu 19°C, a srednje dnevne 25-26°C, postoji mogućnost da srednje vrednosti u Beogradu budu i za 5 stepeni više.

Kiša, Čačak
foto: RINA

Kada je reč o padavinama, septembar je bio veoma sušan i gotovo bez padavina, a onda se sinoć za nekoliko sati u vreme grmljavinskih oluja obrušilo više kiše nego što u proseku padne tokom celog septembra.

Ogromni pljuskovi doneli su nam blago zahlađenje

Beograd su u nedelju zahvatile veoma obilne padavine, a uskoro se očekuje potpuna stabilizacija vremena.

Prvi dan vikenda u Beogradu je bio vreo, uz čak 33°C. Pred kraj dana hladni front doneo je zahlađenje i osetniji pad temperature vazduha, pa je drugog dana vikenda vreme bilo oblačno i jesenje, uz 21°C.

Negde posle 18-19 časova Beograd je zahvatio talas obilnih kiša i jakih pljuskova sa grmljavinom, da bi se potom još nekoliko njih obrušilo u nastavku večeri i noći.

Padavinski i grmljavinski sistemi stizalu sa juga i nastavljali put dalje prema severu, odnosno prema Vojvodini.

Najjače grmljavinske oluje u Beogradu usledile su oko 21-22 časova. Snažni pljuskovi paralisali su glavni grad, a došlo je do poplava i bujica usled nemogućnosti da odvodni sistemi prihvate ogromnu količinu vode. Mnoge glavne ulice bile su pod vodom, a vozila poplavljena.

U Beogradu je za 12 sati, dakle od sinoć do jutros palo čak 55 do 60 litara kiše po kvadratnom metru, u delovima grada i više. Inače, reč je o količini padavina koja u proseku padne tokom celog septembra, dok je glavni grad te padavine dobio za samo nekoliko sati, pri čemu je došlo do velikih problema.

Oluje su bile praćene i veoma jakom grmljavinom.

Talas obilnih padavina nastavio se i tokom jutra. U nastavku dana u Beogradu se očekuje stabilizacija vremena, posle podne i razvedravanje.

Već danas biće toplije, temperatura do 27°C.

Bonus video:

01:57

OLUJA

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.