PANIKA U AVIONU IZNAD BEOGRADA: Nemcu stalo SRCE, spasili ga SRPSKI lekari!
Foto: Facebook

Jedva ostao živ

PANIKA U AVIONU IZNAD BEOGRADA: Nemcu stalo SRCE, spasili ga SRPSKI lekari!

Avion je prinudno sleteo u Beograd i Hitna pomoć ga je brzo prevezla u Urgentni centar Kliničkog centra Srbija
Objavljeno: 10:23h

Na nebu iznad Beograda odvijala se prava drama, kada je nemačkom državljaninu Sebastijanu Aleksandru Knipu (34) stalo srce, zbog čega je avion prinudno sleteo na Aerodrom "Nikola Tesla". Zahvaljujući našim lekarima iz Urgentnog centra, koji su ga više od 50 puta oživljavali elektrošokvima, njegov život je spasen, piše Blic.

Sebastijan se sa svojom porodicom vraćao sa odmora iz Turske u Nemačku. U jednom trenutku, Sebastijanu je pozlilo, stalo mu je srce i izgubio je svest. Prvu pomoć pružio mu je posinak, koji je započeo masažu srca i na taj način spasio život ocu. Stjuardesa je u međuvremenu donela defibrilator, pomoću koga su ga u avionu oživljavali tri puta.

Avion je zbog toga morao prinudno da sleti na aerodrom u Beogradu, odakle ga je Hitna pomoć prevezla u Urgentni centar Kliničkog centra Srbije.

Nakon što je stigao u bolnicu lekari su ga odmah uspavali i priključili na aparat za veštačko disanje.

Dr Milena Srdić Lehocki, kardiolog Urgentnog centra, koja je celu noć provela pored njegovog kreveta, za "Blic" prepričava šta se sve događalo toga dana i noći, ali i koliko je bila uplašena za njegov život, jer lekove koje mu je davala nisu uopšte delovali.

"Električna oluja"

- Tim lekara, koji su radili u prvoj smeni, u početku su posumnjali da nije reč o upali moždanih ovojnica, s obzirom na to da je bio jako uzmeniren. Zato je nakratko bio prebačen i na Kliniku za infektivne bolesti, ali je tamo isključeno da se radi o nekom infektivnom oboljenju. U Urgentni centar je stigao oko 13 sati i radili smo mu svu moguću dijagnostiku, ali je tek oko pola šest prvi put registrovan ozbiljan poremećaj srčanog ritma. EKG koji je rađen kada je stigao u bolnicu bio je potpuno uredan i neverovatno je da se tek nakon nekoliko sati ponovo javio taj poremećaj - objašnjava dr Srdić Lehocki.

Nakon što je prebačen u koronarnu jedinicu, počela je prava drama i borba za Sebastijanov život. Dr Gordana Matić, bila je prva koja je vodila računa o njegovom stanju i vraćala ga u život čak 10 puta, dok na dežurstvo nije došla dr. Srdić Lehocki. Jedini spas za Sebastijana bili su elektrošokovi.

- Prilikom predaje dužnosti dr Matić je bila veoma zabrinuta, jer nijedan lek za aritmiju nije delovao na njega. Imao je "električnu oluju", medicinsko stanje koje se naziva ukoliko srce stane tri puta u 24 sata. A kod njega se to dešavalo na svakih nekoliko minuta - prepričava doktorka.

U naredna tri sata, dr Srdić Lehocki se nije pomerala od pacijenta i za to vreme 50 puta ga je oživljavala, koristeći defibrilator.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.