ZGRADAMA VIŠE NEĆE "UPRAVLJATI" UPRAVNICI: Na pomolu novi Zakon, evo da li će to biti BOLJE ILI GORE ZA STANARE!
Zgrada, Foto: Kurir

DETALJI

ZGRADAMA VIŠE NEĆE "UPRAVLJATI" UPRAVNICI: Na pomolu novi Zakon, evo da li će to biti BOLJE ILI GORE ZA STANARE!

Izmene Zakona o stanovanju i održavanju zgrada olakšaće posao upravnicima

Objavljeno:

Javna rasprava o izmenama Zakona o stanovanju i održavanju zgrada počela je u 7 gradova širom Srbije, a jedna od najbitnijih izmena se odnosi na ovlašćenja profesionalnih upravnika zgrada. Konkretnije, polemika se sada povlači oko pitanja dostavljanja podataka o rentiranim stanovima, što stručnjaci vide kao put ka uvođenju više reda u domenu izdavanja stanova.

Kako piše u predlogu izmena, vlasnik stana će morati da traži saglasnost stambene zajednice ako želi da obavlja nešto u svom stanu, i to bilo koje vrste, vrtić, stan na dan, i to je predlog zakona.

- Kada se objavi u Službenom glasniku, tamo od janura, nastupiće i zvanično. Od sada će stambene zajednice same birati profesionalnog upravnika zgrade, a to može biti privredno društvo ili preduzetnik. Jedna zgrada sklapa ugovor sa preduzećem koja pruža usluge upravljanja, pojasnila je Tamara Nenadić, profesionalni upravnik zgrada.

Dodala je da ona smatra da su ove izmene povoljnije i praktičnije za stambene zgrade i stanare, jer više zajednice ne zavise od jedne osobe, nego od cele firme.

Zgrada
Zgradafoto: Printscreen/Youtube/Sibiu Independent

Izmene zakona olakšavaju posao i upravnicima

- Biće lakše za profesionalne upravnike zgrada da ih ostave sa svojim obavezama, takođe će se promeniti što neki upravnik neće biti dostupan 24 sata, nego će se zaduženi iz firme baviti hitnim pozivima, dodala je ona za Kurir.

Sa druge strane Nemanja Todorović, advokat, se nije složio sa Tamarom Nenadić rekavši da ove izmene donose mnogo više problema, a odnose odgovornost pojedinca koji će se kasnije "sakrivati" iza firme i rasplinjavati svoje dužnosti na više osoba.

Nenadić je istakla da postoji niz obaveza koje će ugovorom biti predviđene tako da do toga ne dođe.

- Moje preduzeće potpisuje ugovor sa stambenom zajednicom. Firma će svakako snositi odgovornost na čelu sa direktorom, objasnila je, na šta je Todorović dodao:

- Kada dođe do problema nađite vi tog direktora, nasmejao se Todorović.

Bonus video:

01:57

BUBAŠVABE, SMRDIBUBE I PACOVI MUČE STANARE JEDNE ZGRADE: Upravnik zgrade kaže da REŠAVAJU probleme na vreme (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.