VASKRESE, VOSKRESE ILI NEŠTO TREĆE? Kako da pravilno čestitate Vaskrs?!
Foto: Fonetepa

Srećan uskrs!

VASKRESE, VOSKRESE ILI NEŠTO TREĆE? Kako da pravilno čestitate Vaskrs?!

Rečnik Matice srpske kao jedine pravilne oblike navodi: “Hristos vaskrse”, pored toga dozvoljen je i arhaični, crkveni oblik "Hristos voskrese"
Objavljeno:

Hristos vaskrse, Hristos voskrese, Hristos vaskrs, Hristos vaskrese…

Koliko različitih pozdrava i čestitki čujete ili kažete na ovaj praznik? Međutim, iako sličan, nije svaki od njih i pravilan.

Izrazi kao što su "VaskrEsE“! Ili vaskrsE, ili voskrEsE" nisu pravilni.

Zapravo, Rečnik Matice srpske kao jedine pravilne oblike navodi: “Hristos vaskrse”! Pored toga dozvoljen je i arhaični, crkveni oblik "Hristos voskrese".

Zašto?

Oblik "uskrsnuti" pripada savremenom srpskom jeziku i zbog njega je pravilno i reći "Uskrs", kao što se praznik pravilno zove i "Vaskrs".

Reč “uskrsnuti” potiče od srpskoslovenskog jezika, odnosno srpske redakcije staroslovenskog jezika. Od kada su Srbi u svojoj sredini primili slovensku pismenost u X veku, pa sve do prvih decenija XV veka Srbi su pomenute reči izgovarali sa poluglasnikom iza početnog “V”: “vъskrъse” .

Zbog vokalizacije, odnosno gubljenja ovog poluglasnika u kasnijem periodu razvoja jezika, danas i imamo ovakve nedoumice.

Što se odgovora na pozdrav tiče, pravilno je reći i “vaistinu” i “voistinu”.

Samo što bi trebalo biti dosledan pa na ruskoslovenski pozdrav "Hristos voskrese" odgovoriti istim oblikom “Voistinu voskrese”. Istom logikom reći ćemo i "Hristos vaskrse" - "Vaistinu vaskrse!".

(Espreso.co.rs / Opanak.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.