HOĆE LI SNEG PASTI VEĆ U SEPTEMBRU? Meteorolog Đurić dao ODGOVOR i OBJAŠNJENJE!
Đorđe Đurić, Foto: RINA, Printscreen

prelazak iz leta u jesen

HOĆE LI SNEG PASTI VEĆ U SEPTEMBRU? Meteorolog Đurić dao ODGOVOR i OBJAŠNJENJE!

Da sneg nekada i više nego da iznenadi, pokazuje i ovogodišnji april

Objavljeno:

Ovogodišnja prva polovina septembra protiče u znaku sunčanog i pravog letnjeg vremena, a prelazak iz leta u jesen zna nekada da donese i više nego burne meteoroške promene.

Prethodnih dana temperature u Srbiji bile su i do 33°C. Ipak, da smo na korak od jeseni, podsetile su nas hladne i sveže noći i jutra, pa su se tako temperature u pojedinim gradovima spuštale i na 8°C, a u Sjenici na 3°C.

Iako je do kalendarskog početka jeseni ostalo 10 dana, vreme će biti više nalik letnjem.

Današni i sutrašnji dan biće najtopliji ovog septembra, uz temperature od 30 do 33-34°C, lokalno u sredu i koji stepen više.

Iako se od četvrtka očekuje prodor oslabljenog hladnog fronta i manjeg zahlađenja sa pljuskovima i grmljavinom, temperature će ostatati u skladu sa prosečnim za sredinu septembra, a to su vrednosti od 23 do 27°C.

Početak treće dekade septembra i dalje će uslovljavati toplo vreme, ali bez velikih vrućina. Ipak, biće dana sa temperaturama i do 30°C.

Ada Ciganlija
Ada Ciganlijafoto: Tamara Trajković

Kada je reč o padavinama, one će u drugoj polovini meseca biti nešto češće, jer će Srbija kao i veći deo evropskog kopna biti pod uticajem ciklona sa severa Atlantika, koji će prema nama transportovati toplu, ali i vlažniju vazdušnu masu.

Maksimalna temperatura biće uglavnom od 25 do 30°C, što su vrednosti iznad proseka.

Dakle, za razliku od prve polovine septembra i snažne dominacije anticiklona, uz stabilno, sunčano i letnje vreme, drugu polovinu septembra obeležiće uticaj ciklona, uz nešto češće padavine, ali će i dalje ostati toplo.

Sve dok cikloni svojim centrom budu zapadnije od nas i nad Atlantikom, Srbiju ne očekuje značanije zahlađenje.

Ono što je sigurno, jačeg zahlađenja nema do kraja meseca, tako da za sada ne postoje uslovi da sneg padne do kraja meseca i na planinama. U proseku na višim planinama sneg u proseku ako se uzmi dugi niz godina padne oko 8. oktobra, u nižim predelima Srbije mesec i više dana kasnije, u Beogradu oko 23. novembra.

Ovih dana na našim planinama vreme je i više nego letnje, dok se u višim predelima beleži toplotni talas. Tako visoke temperature tope sneg i glečere i u predelima Alpa iznad 4.000 metara nadmorske visine, uz temperature iznad 0°C.

Da sneg nekada i više nego da iznenadi, pokazuje i ovogodišnji april. Početkom aprila Srbiju je zahvatio obilni sneg, a u Beogradu je pao najobilniji sneg otkad se vrše merenja, u južnom obodu grada i preko 30 cm. Temperature su opale na 0°C, a težak i veoma vlaža sneg napravili su pravu katastrofu poljoprivrednim i ratarskim kulturama.

Bonus video:

01:36

STRMOGLAV PAD TEMPERATURE, OD PONEDELJKA SE OBUCITE TOPLIJE! Meteorolog otkrio veliku promenu vremena koja nas čeka od SUTRA

(Espreso /Telegraf.rs, Đorđe Đurić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.